Икономов внесе в МОСВ предложения за промяна Плана за управление на НП „Пирин”

снимки: Община Банско

„Отново сме на барикадите, за да напомним на властта, че очакваме бързо решаване на проблема със ски зоната над града ни. Благодарим на правителството и парламента, че застанаха зад справедливите искания на жителите и гостите на община Банско. Блокираме пътя, за да им напомним за поетите обещания. Народът чака своите управници да вземат бързи и адекватни решения за нормализирането на положението с лифта, за да спрат опашките, за да наваксаме икономическото изоставане на града ни”. С тези думи председателят на Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско, Малин Бистрин, откри поредния ден на протести в полите на Пирин.

Допълни го Димитър Русков, член на Изпълнителния комитет: „Убедени сме, че при проява на разумна държавническа визия и политическа воля, правителството може бързо и безпроблемно да реши наболелия проблем със ски зона Банско. За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми Българските зелени са против всяка инвестиция за доброто на държавата и нехаят за нуждите на населението, туризма и икономиката! Сегашният зелен натиск върху правителството за промяна в законодателството е опит да бъде узаконен екологичният рекет!”.

По традиция, на барикадите думата взе и кметът на Банско Георги Икономов, обявявайки, че този следобед в Министерството на околната среда са внесени подписаните от него конкретни предложения за промяна на Плана за управление на Парк „Пирин”, които засягат нормите и режимите.

„Това една изключително важна стъпка, която в законов срок  трябва да бъде разгледана от Висшия екологичен съвет и след това решението ще бъде предоставено на Министерски съвет за решение. Нещата се движат, всички, които застанаха до нас не са забравили своите обещания. Утре в 11:00 часа заедно с Инициативния комитет сме при министър Делян Добрев, за да поставим отново нашите искания и да го запознаем с документа, внесен в МОСВ”, допълни кметът.

Икономов продължи: „Напоследък чух доста упреци от страна на журналисти и сериозни медии, че било скандално български политици да се явяват на митинги, че трябвало да бъдат от другата страна. Аз питам коя е тази друга страна – тук е народът на България, народът на Банско, който поставя собствени искания! Да не би някой различен народ да сме тук? Ние трябва да подкрепяме управляващите, защото за пръв път застават отговорно и си изказват позицията: те казват това е важно, това трябва да се случи”.

Кметът прикани лидери на други политически партии на национално ниво да имат доблестта да кажат пред Банско и пред цяла България дали са „за” или „против” развитието на зимния туризъм.

В заключение кметът Икономов изрази учудване, че редом с банскалии не протестират и представители и на други зимни курорти, подчертавайки: „в крайна сметка ние не се борим само за нас, Банско не трябва да е краят, а началото на нещо!”.

Участниците в протеста показаха решимост да продължат блокирането на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната. При необходимост, банскалии са готови да пренесат протестите и на жълтите павета - с тези думи завърши поредният протестен ден в Банско.

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK