Игралище – между божествената природа и битката за оцеляване

снимки: Стоян Петков, община Струмяни

Посреща ни, обляно от лятното слънце, а площадът пред кметството е празен. Търговец на зеленчуци се е подпрял на оградата, магазинът е отворен, на пейката седи  Атанас – мъж на 58, почти старец.

Той е бивш обущар, загубил жена си, в момента и старата му 90-годишна майка е на легло, но добре, че е тя, казва той, защото на нейната малка пенсия живеем...

„Дойде време с глас да ревем. Нема оправия”, казва той и запалва собственоръчно изработена цигара-качак. Очите му се пълнят със сълзи и размишлява на глас за политиката и съдбата на селото. Към нас се приближава група възрастни хора, запътили се към кметството.

Баба Роса е на 80 години, взима 180 лева пенсия, а цял живот е работила. „Като гледам какви ги вършат в нашата държава, кръв ми капе на корема” – протестира старата жена.

„Всяка сутрин ставам рано, за да си купим бракуван хляб”, добавя Калина, която живее с 81-годишния си съпруг. – „ За нищо не ни стигат  пенсиите, нуждая се от операция на краката, но  като не мога да си я позволя, ще ме боли и ще си нося болката”.

„Е, живи сме” – присъединява се към разговора и дядо Костадин . – Но защо сме живи като само така си циркулираме?”

Посреща ни кметът и поемаме към резерват „Соколата”. Междувременно  слънцето огрява покривите на старите къщи, китните дворчета, а пред няколкото магазини -кръчми, седят неколцина мъже. Пътят е високопланински и срещаме тук-таме натоварени със сено магарета, овчари…

”От над 1000 души Игралище през годините се е смалило на има-нема 200 възрастни хора. – започва разказът си кметът. - Ти попадна на „най-войнствените”, ама хората имат право. Повечето са с ниски пенсии, едвам се издържат. Имаме няколко земеделски производители, които  получават субсидии. Тук произвеждаме  най-хубавите картофи и най-хубавия мед.  Не знам дали знаеш, ама по-хубави от игралишки картофи и от игралишки мед няма.”

Разравя гнездо, от което се падават едри и красиви, светложълти картофи. „Оставяме ги през лятото, хубаво да  узреят в земята… И са страшно вкусни.

Така е. На връщане минаваме през къщата на кмета и неговата майка ни поднася варени, невероятно вкусни картофи.

Навлизаме в резервата „Соколата” през корона от иглолистни и широколистни дървета, като величествено сред тях се издига вековният широколистен дъб, наречен  благун. В миналото неговите гори  са обхващали цялата Малешевска планина, но в момента средната възраст на горите в планината са сравнително ниски.

Горите от благун, които се намират в Соколата, често достигат до възраст от над 250 години.

Хладно е, на площада температурите са над 35, а тук дебелата сянка на вековния благун и боровете носят хладина. Досами пътя – риген на букети, мащерка, кантарион, билки – ухание на чернозем и лято.

Виждаме стар хамбар - зърнохранилище, покривът на който образува слънце, направен без  нито един пирон. Майсторската постройка е стара, но красива. До нея  каменната къща се е позапазила, защото доскоро стопанката е живяла през лятото в нея. 

Двойни и тройни купи село, шумници,  сено, вдигнато на дърво, за да се съхрани от диви животни.Въпреки малката територия,  тук  на воля живее  дивата свиня, сърна, лисица, вълк и див заек. Птичият свят също е богат. Установени са над 30 вида птици, които гнездят на територията на резервата, а наскоро черни щъркели вият гнезда и порят небето с красивите си крила.

Щурците побесняват като се изкачваме на върха и оттам кметът ни показва отсреща планината Огражден и малките къщички, в близост до които се прави водохващането за Игралище.

Картина като от самолет. Меки планини и долини, дъхави поляни, мирис на риген и мащерка…

Връщаме се към селото като срещаме овчар с букет от билки. Пасторалната картина  се обогатява с полегнала на сянка жена, а до нея – мъжът пасе малко стадо. Поемаме към храма”Успение Богородично”, в двора на който посядаме сред добре подредена и поддържана цветна градина от гергини…Нямаме информация за църквата, която се оказва стара и с уникални икони, непощадени от  дървоядите.Оказва се, че  храмът е на повече от 130 години, построен през 1878 година, а иконите - дело на Симеон Молеров -един от видните представители на майсторите на Банската художествена школ

Поразени от красотата и смълчани, пречистени напускаме село Игралище -малкото и красиво село на община Струмяни с  добри хора – без надежда за себе си, за селото, за държавата…Но стъпили здраво на късчето божествена земя, която им дава сила да продължават да циркулират.

/Снежана Стоименова/

 

снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни
снимки: Стоян Петков, община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Swetlana16:31 - 17.06.2015
Здравейте, Село ИГРАЛИЩЕ е едно ПРЕКРАСНО местенце в Малешевска планина.С мека и топла зима, и прохладно, и приятно лятос.Като деца по-цял ден не се прибирахме,а играехме до насита по улиците.Нямахме търпение ,за да дойде ваканция и сме там.Хората са добри и много мили,всеки ще те нагости и напой.Сега картината е много тъжна и тежка.Едва се изхранват хората,надяват се на пенсияата на някоя баба,за да си закупят брашно и да си месят хляб.Така ,за да се изкара до другата пенсия.Душата ме боли,като гледам как бабите дето ни мажеха по-филия ,за да не сме гладни дето от игри не се прибирах,сега си месят на рака по-погача във формата на хляб,за да прекарат дните си.Хоа това е "нямам думи",с който да обясня какво мисля и чувствам.Каде са всички,за който тези хр са с съсипвали ,а сга 90 евро пенсия едва им стига за чувал брашно и сметка за платен ток.Игралище е красота,дива и девствена природа,свобода,необятна красота до и отвъд хоризонта.Това е от малкото места,където няма много намеса на "новия свят".Елате,за да си спомните детсвото и дано някога и нашите деца дори и за ден да имат нашата свбода и спомени. Поздрави!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK