И тютюнджиите от Вълкосел се вдигат на бунт, прогониха експерти на "Плевен БТ"

снимка: infomreja.bg, архив

Напрежение цари във всички села в Гоцеделчевско, където тече изкупната кампания на тазгодишната реколта.

Преди ден в гърменското село Хвостяне производители набили експерта на фирма „Плевен БТ" Петър Пандев. От днес тютюни не се приемат и в сатовчанското село Вълкосел от „Плевен БТ". Там е избухнал грандиозен скандал между производители и експерти заради ниски изкупни цени.

Скандалът във Вълкосел се заформил, след като тютюнопроизводителят Рушан Хаджиеминов едва не припаднал като видял оценката на експертите от плевенската фирма, с която за произведените от семейството му 1200 килограма тютюн му предложили около 3 лева за килограм или около 4000 лева за цялата реколта.

Хаджиеминов си прибрал тютюна буквално от кантара, след което го последвали и всички производители. Разправията с експертите е повсеместна и е заради ниската изкупна цена и прекалено високия процент на неплатимите количества заради влага, пясък и мухъл.

Хаджиеминов е бил подкрепен от десетки производители, които в крайна сметка принудили експертите да заключат пункта и да си тръгнат.

„Изгонихме комисията, не може едни хора да се подиграват с труда ни, това вече е прекалено. Докато не нормализират изкупната цена и не коригират надутия и нереален процент на неплатимите количества няма да им дадем да отворят пункта. Достатъчно хора изгоряха, очаква ни отново гладна и мизерна година", коментират вълкоселчани.

Оценката на произведения тютюн на Рушан Хаджиеминов е пълна подигравка и това е само един от многото примери, възмущават се местните производители. От произведените от семейство му 1200 кг тютюн, експертите са оценили 800 кг с най-ниското трето качество, 200 кг са му писали отпадък или неплатимо и едва 200 кг от цялото количество са оценени като първо и второ качество.

След инцидента в селото е било свикано спешно общоселско събрание. На място е бил извикан и председателят на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.

На събранието вълкоселчани са поискали незабавно организиране на протест.

„Утре тютюнопроизводителите поискаха да излезем и да протестираме, в момента създавам организация по населени места. Обявяваме протестни действия, които утре ще стартират в 14 часа на разклона за село Гърмен”, заяви Арбен Мименов.

Така в Гоцеделчевско се очертават два последователни протеста на тютюнопроизводителите - в петък, организиран от Съюза на производителите на ориенталски тютюн, председателстван от Арбен Мименов, и в събота от Асоциация „Басмъ” с председател Иван Сабахлъков.

Тютюнопроизводителите и от двете асоциации настояват министърът на земеделието и храните Десислава Танева лично да дойде на протестите и да обясни какво се случва с изкупната кампания. Междувременно Арбен Мименов  заяви, че насрочената за вчера парламентарна комисия по земеделие, на която е бил поканен, не се е състояла поради отсъствие на представители от земеделското ведомство.

„Ние не се делим, защото целта и на двете асоциации е една и съща, а именно да принудим Европа да разбере, че българското селско стопанство не е обновено, че трудът на селскостопанските производители и на най-вече на тютюнопроизводителите не е оценен реално. Както всичко в България, така и нас ни разделиха, за да отслабнат позициите ни. Утре всички от Асоциация „Басмъ" също ще сме на протеста и заедно с всички производители от региона ще протестираме. В събота провеждаме втори протест в Хаджидимово и каним министър Десислава Танева  да присъства и да чуе от първа ръка тегобите на населението от региона ни. Всяка година се случва едно и също - никой не предприема нищо, за да защити бранша", коментира Иван Сабахлъков.

 

КОМЕНТАРИ

debrenski21:52 - 12.12.2014
do vsichki pisali komentari poglednete se vsichki sme ednakvi hora na tozi svqt zashto se obujdata edni na drygi. ne samo tutuna e taka i vsichko ostanalo ama nikoi ne vijda drygoto zashtoto ste slqpi vsichki. vmesto da se obijdame edni na drygi neka vzemem vsichki edna strana i povqrvaite mi shte se opravi vsichko
5432119:00 - 12.12.2014
И какво като ходим на протести нищо ,преди години Сабахлъков водач на протестите размахваше листя натук натам горките хорица му вярваха исе подписваха и се оказа че той спечели а те загубиха дори и по-лошо хората се изпокараха за разпределението на субсидията от референтния период .Сега има друг водач мименчо и той миналата година спираше пътища използваше децата като бойкотираше учебния процес палеше тютюн а в същото време е с договорки с фирмите и тютюна на неговите хора се купува добре с 1 нагоре и кой знае още какво е замислил този мазник и продължава да използва хората
кочан16:41 - 12.12.2014
Ало горния,той е общ.кмет,председател на тютюнджиите ще ходи няма аз да ходя.ИздигнетеДПС друг кандидат за ходене(без да ви помага).
ДО СЛАЩЕН15:26 - 12.12.2014
ДОКАТО СЕ ВРАЗУМИТЕ И ХОДИТЕ НА СТАЧКА А НЕ СЕ КРИЕТЕ ПОД ПОЛИТЕ НА ЖЕНИТЕ СИ, КАТО ИЗЛЕЗЕТЕ НАПРЕД С ИМЕТО СИ С ИСКАНЕТО СИ С ХУБАВИТЕ И ЛОШИТЕ СИ ЧЕРТИ, ТАКА КАКТО ПРАВИ МИМЕНОВ, А КАТО ВАС ДА СЕ КРИЕШ ЗАД ПАРТИЯ НЕЗАВИСИМО КОЯ Е ТЯ. САМ КАЗВАТЕ ЧЕ И МИНАЛАТА ГОДИНА Е ИМАЛО СТАЧКА СЕГА ЕДНИ СА НА ВЛАСТ МИНАЛАТА ГОДИНА БЮХА ДРУГИ ПОМИНАЛАТА ОЩЕ ПО ДРУГИ ТО ТОЙ ОТКРИТО ОТИВА НА СТАЧКА НЕЗАВИСИМО КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО Е НА ВЛАСТ СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА ПАРТИЕН ПРИВКУС СТИГА СТЕ СЕ ВЛИЯЛИ ОТ РАЗНИТЕ ТАМ ПАРПЕЛОВЦИ И ДРУГИ НЕДОРАСЛИ ПОЛИТИЦИ ДОГАТО СТЕ ТАКИВА ПЛЮНЧОВЦИ ЩЕ Е ТАКА

FACEBOOK