И съветниците от Гоце Делчев и Гърмен не искат отпадъците на община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

С пълно мнозинство общинските съветници ог Гоце Делчев, без оглед на партийна принадлежност, на проведената извънредна сесия днес категорично се противопоставиха на предложевието на МОСВ битовите отпадъци на община Благоевград са се извозват в депото край Гоце Делчев, където се депонират отпадъците на трите общини - Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

Днес и в трите общини бяха проведени извънредни заседания на общинските съвети и бяха приети протестни декларации срещу предложеното за решение  утре от Министерски съвет проекторешение на МОСВ за решаване на проблема с битовите отпадъци на община Благоевград.

"Тези проблеми се решават не ултимативно и за часове, а с диалог, какъвто въобще не е имало по казуса. Искат да решат проблема на община Благоевград, а в Гоцеделчевско да отворят три големи проблема, защото в депото край Гоце Делчев се събират отпадъците на три общини", заяви на извънредното заседание заместник-кметът на Гоце Делчев, Валери Сарандев.

Насочването, макар и временно, на отпадъците на община Благоевград към Гоце Делчев ще създаде както финансови, така и битови проблеми на 57 597  жители – данъкоплатци от трите общини, допълни Сарандев.

Той бе категоричен, че искането в писмото, изпратено в края на миналата седмица от заместник-министъра на околната среда и водите - Николай Кънчев, е неизпълнимо, тъй като това ще доведе до повишаване на таксите. Това от своя страна пък неминуемо ще провокира и протести, които вече се готвят - със затваряне на пътя за Гърция в селата Борово и Баничан и недопускане до депото край Гоце Делчев на камионите, пълни с отпадъците на Благоевград и общината.

„Какви са мотивите на МОСВ да поискат да депонират битовите отпадъци на община Благоевград в Гоце Делчев, като в София, която е по-близко до Благоевград, има завод за битови отпадъци, а ние - депо с една полупълна клетка, която едва ще издържи до края на 2019 г. да поема отпадъците на трите общини", зададе напълно резонния въпрос и председателят на групата общински съветници от ДПС в Общинския съвет в Гоце Делчев - Ведат Хюсеин.

И на двете заседания на ОбС - в Гоце Делчев и Гърмен, бе наблегнато, че капацитетът на единствената клетка, която се пълни с депонирани отпадъци на трите общини, е с останал вече капацитет 37 900 тона.

Опасенията са, че предложението на МОСВ за боклука на община Благоевград да се заделят 10 % от наличния в момента капацитет на клетката, която ще бъде напълнена преди края на следващата година, ще създаде предпоставки за създаването на нерегламентирани сметища.

В крайна сметка общинските съветници и от Гоце Делчев, и от община Гърмен приеха с мнозинство изготвената протестна декларация с надежда да бъдат чути от управляващите и Министерският съвет утре да не гласува предложението на МОСВ.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK