И ромите от Сатовча и Благоевград не приеха бегълците от „Кремиковци”

снимка: infomreja.bg, архив

Шест микробуса и десетина каруци с роми от гърменския квартал "Кремиковци" в късния следобед вчера направиха неуспешен опит да се настанят в ромския квартал на Сатовча, чиито жители се надигнаха и ги изгониха за отрицателно врем.

Сатовчанските роми не само, че прокудиха неканените си гости, но и веднага уведомиха полицията с молба за съдействие униформените да им помогнат с пропъжданео както от квартала, така и от селото на дошлите с микробуси и каруци бягащи цигани след размириците в добилия скандална известност в цялата държава гърменски  ромски квартал „Кремиковци”.

Роми и полицаи от Сатовча са се справили набързо с пришълците, като им показали пътя, след което бил уведомен и кметът на общината Арбен Мименов.

Във всички села на територията на четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча местни жители, полицаи и кметова са буквално в бойна готовност да реагират светкавично за изгонването на кремиковските роми в случай, че решат да се самонастанят. 

Днес ще бъдат проверени всички възможни места в сатовчанския балкан, където има вероятност да бъдат настанени катуните на избягалите от Гърмен роми.

"Роми, напуснали кв. "Кремиковци", са стигнали дори до Благоевград, където също са се опитали да се заселят. Но и от там са ги изгонили", коментира кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Запознати с бързата евакуация в „Кремиковци” коментираха, че в квартала са останали само няколко семейства с редовни адресни регистрации и законно построени къщи.

Въпреки напускането на ромите, квартал "Кремиковци" е под полицейска и жандармерийска охрана.

Монтирани са вече четири камери за видеонаблюдение, като такива има на входа за ромския квартал и на входовете за Гърмен.

Продължават и проверките за незаконното строителство в Гърменско и "Кремиковци". Както и мирните протести, които ще продлжат до 2 юни, когато изтича срокът на улмитамума на протестиращите за справянето на общината и държавата с ромския проблем в "Кремиковци".

 

КОМЕНТАРИ

12322:25 - 14.06.2015
Nai golemite I strachni romi sa Marusa I Biser Uchevi zlobni I mrasni sachestva. Alkoholitci I progajnici. Zlobni goveda, romite sa kitka pred tiah. Marisa moje I rom da vzeme Tia e sviknala da smenia verata si taq kokochka orafana I vkisnata.
Венетке,22:52 - 28.05.2015
Венетке , Венетке камерите са факт от вчера още , много късно живееш или номерът ти е да се заяждаш и да избиваш лични комплекси.Жалка -жалък
сатовчанин12:43 - 28.05.2015
В Сатовча наистина нямаме никакви проблеми с ромите те пазят и самите себеси от тези прешълци!!!
Ели12:01 - 28.05.2015
Ромите от Сатовча са трудолюбиви,честни,чисти!Те не крадат,не създават проблеми!Имат чудесни къщи-обзаведени,чисти,модерни!Сигурна съм,че няма да приемат тези от Гърмен!

FACEBOOK