И кметът на Банско, и Росен Желязков искат втора кабинка

Снимка: Infomreja.bg

Дебора Компаньони получи плакет като почетен гост на откриването на сезона

С много песни и танци, вкусни бански гозби, весело настроение и разкошна заря, в Банско бе даден тържествен старт на туристически зимен сезон 2023 – 2024.

В церемонията участваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, Зарица Динкова – министър на туризма, Николай Изов – ректор на НСА, и Мая Христоскова –директор на „Юлен“ АД. Италианката Дебора Компаньони - трикратна олимпийска шампионка, победител в три старта от световните първенства по ски и златен медалист на 16 старта от Световната купа по ски, бе почетен гост на откриването на сезона заедно със световната звезда на ски спорта, легендата и посланик на Банско Марк Жирардели - петкратен носител на Световната купа.

На сцената в центъра на града с гордост бяха обявени спечелените през годината награди - за 11-ти пореден път Банско получи Оскар на Световните ски награди за най-добър ски курорт на България; Кемпински хотел Гранд Арена Банско получи призове за „Най-добър ски хотел на България“, за „Най-добър лайфстайл хотел на България“, за „Най-добър спа център на хотел в България“ и за ресторант „Коме Прима“ като „Най-добър хотелски ресторант в България“; Гранд Хотел Банско завоюва 4 призови места в категориите - Luxury Family All-inclusive Hotel, Luxury Ski hotel, Luxury Spa Hotel и в областта на Спа отличията - Luxury Hotel Spa, както и приза за „Най-добър четиризвезден планински семеен Спа хотел на 2023 г.“; „Премиер Лъкшъри Маунтайн Ресорт грабна приза в категория “Водещ курортен комплекс на България за 2023 г.”; СПА Ризорт Свети Иван Рилски спечели награда „Най-добър четиризвезден планински СПА хотел на 2023 г.”; Сдружение „Задруга на банските механджии – Уникално Банско“ – Барякова механа, Везюва къща, Дедо Йонката, Дедо Пене, Дедо Тасе, Касапинова механа, Ловна среща, Мацурев хан, Метоха и Молерите - награда за „Сдружение с най-голям принос в опазване, съхранение и популяризиране на кулинарните традиции от туристически регион на 2023 г.“

Председателят на Народното събрание Росен Желязков поздрави Банско за постиженията в туризма и пожела успешен сезон. Той заяви, че държавата е в дълг към зимните курорти и е нужно Парламентът да приеме необходимите закони, които да гарантират устойчивото развитие на туризма.

Кметът Стойчо Баненски връчи на легендарната скиорка Дебора Компаньони „Почетен знак на Банско“ за нейния принос за популяризиране на Банско като зимна дестинация. Връчваме този знак на изявени личности в областта на културата и спорта от България и други страни. Като носител на този знак, Вие ще бъдете в компанията на едни от най-известните в света скиори и сноубордисти, подчерта кметът.

В приветствието си по повод откриването на сезона, Стойчо Баненски подчерта усилията на общинското ръководство и туристическия бранш за утвърждаването на Банско като целогодишна туристическа дестнация.

С пожелания за здраве, мир, спокойствие, снежна зима и много успехи, кметът официално обяви стартът на зимен сезон 2023 / 2024 година.

Минути преди откриването на зимния сезон, по покана на кмета на Банско, председателят на Народното събрание Росен Желязков проведе среща с кметовете на Банско, Разлог - Красимир Герчев, Белица - Радослав Ревански и Якоруда - Мехмед Вакльов.

Всички представители на общините в подножието на Пирин и Рила изразиха своето становище, свързано с нормативните пречки пред развитието на туристическа инфраструктура в техните общини. Проблемите са както общи, така и специфични.

Кметът на Община Банско изтъкна проблема, който повече от десет години не намира своето решение - изграждане на втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със Ски-зоната на територията на НП „Пирин“, въпреки че 11 години поред Банско е обявен за най-добър ски курорт на България и световна дестинация. Той изрази очакването на местните хора за осигуряване на по-добра транспортна достъпност. Големият интерес към Ски-зоната привлича много местни и чуждестранни туристи, но дългото чакане на единствения кабинков лифт отказва много от тях. Целта е устойчиво и балансирано развитие на региона в услуга на българските граждани и родния туризъм.

За да се изгради нов кабинков лифт би следвало на първо място ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове е допустимо.

Проблем в тази посока създава разнопосочната практика на Върховния административен съд (ВАС)но тълкуването на чл. 21 от Закона за защитените територии - в хода на изграждането на ски-зоната ВАС в 68 свои решения е приел, че това е допустимо, а в последния съдебен спор приема, че е недопустимо изграждането на нови съоръжения. От друга страна, няма приет нов план за управление на НП „Пирин“. Старият отдавна е изтекъл, а нов, въпреки европейското финансиране за неговото изработване, още не е приет.

Кметовете на общините Разлог, Белица и Якоруда изтъкнаха, че пречка пред развитието на туризма е и рестриктивната уредба в Закона за горите. Според кметовете, чисто дискриминационно е създадена такава правна уредба, която прави невъзможна каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения - лифтове и писти. Като пример за това те посочиха, че след приемането на новия Закон за горите няма изградено нито едно ново съоръжение. За всички останали дейности – изграждане на проводи закона не иска изключване от горския фонд, а само за лифтове, влекове и писти е предвидено това да се прави.

В региона на четирите общини има потенциал за развитие на ски зоните Кулиното, общ. Разлог, Трещеник , общ. Якоруда, Семково, общ. Белица, Добринище общ. Банско.

Четиримата кметовеподчертаха пред председателя на Народното събрание, че възнамеряват със съвместни усилия да работят за децентрализацията, както и да развият и мрежа от велоалеи в рамките на вече съществуващата шосейна мрежа в котловината, като за целта ще търсят съдействие от АПИ и МРРБ.

Кметът на Банско обяви и намеренията за нова стратегия за развитие на региона, според която общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда ще обединят усилията си за разработване потенциала на Разложка котловина. Потвърждение за това намерение е присъствието на кметовете на съседните общини на откриването на ски сезона не като гости, а като съмишленици.

Всеки старт от календара на ФИС е огромен комплимент за Банско като организатор на състезания от най-висок ранг и е добра възможност за реклама по целия свят. Подготовката за Световна купа има специфични изисквания, които ще изпълним съвместно с Българска федерация по ски и концесионера на Ски зоната „Юлен“АД, каза кметът Баненски, като благодари за доброто сътрудничество.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//