И Асен Василев не вижда нужда от още подписи и документи, които да не се спазват

Снимка: Infomreja.bg

Той се обяви против искането на ГЕРБ да бъде подписано коалиционно споразумение

Съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев стана поредното лице от "Продължаваме промяната" след Лена Бориславова и премиера Николай Денков, който се обяви против искането на ГЕРБ да бъде подписано коалиционно споразумение между първата и втората политическа сила.

"Мисля, че трябва да има много ясни ангажименти как ще се случи съдебната реформа. И доколкото имаше вече ясни ангажименти по законите по ПВУ и другото законодателство, те трябва да се изпълняват в срок. Има уточнена законодателна програма, не мисля, че трябва да има нещо друго. Просто законодателната програма да се изпълнява", отговори на въпрос на News.bg Василев след участието си в Софийския икономически форум.

В основата на всичко е изпълнението на досега постигнатите договорености, подчерта още той. "Защото колкото още и документи да създадем, то няма да има смисъл от тях."

Василев категорично отрече назначения да се случват "през главата" на ГЕРБ.

"Всички назначения в правителството се случват по законния начин - ако са в компетентността на Министерски съвет, се случват с решение на Министерски съвет, ако са в компетентността на съответните министри, се случват с решение на съответните министри, ако са в компетентността на министър-председателя, се случват с негов подпис", посочи той. Отрече и още нещо - нямало квота на ГЕРБ за зам.-министри, като всеки ресорен ведомствен шеф назначавал заместниците си.

Финансовият министър не уточни кога ще е лидерската среща между ПП/ДБ и ГЕРБ, за която анонсира по-рано Денков. "Наистина не знам, трябва да си погледна календара", уклончив бе той.

Има и забавяне в законодателната програма, нужна за получаването на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост - от 66 законодателни и други мерки, са изпълнени едва 33 и това са мерки, които следвало да бъдат приети до 31 декември 2022. Забавянето при мерките, които по план следва да са факт до края на този юни положението е още по-лошо - от 46 са изпълнени 3.

"Има значително забавяне по ПВУ, като това се дължи не само на липсата на редовен парламент, а и на липсата на активна работа за реализирането им. Второто плащане е заложено (в Бюджет 2023), защото нито една от тези 33 оставащи мерки не е свързана с предоговарянето в сектор Енергетика, т.е. могат да бъдат изпълнени и очакваме това да стане до края на септември, така че да получим второто плащане до края на година", обясни шефът на финансовото ведомство.

Василев коментира и казуса с БЕХ, в чиито отчет от февруари и сегашния липсват 1 милиард лева, пише news.bg. "До 30-то число този месец БЕХ трябва да внесе 1 милиард лева. (...)Тези пари ги има, скрити са счетоводно. Парите ги има, самата счетоводна практика, която се използва - да обезцениш вземания към дъщерно дружество, поставя доста въпроси."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK