Хусите заплашиха Италия да ѝ вдигнат мерника, ако участва в атаки срещу Йемен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За това предупреди високопоставен служител от йеменските хуси

Италия ще се превърне в мишена, ако участва в атаки срещу Йемен. За това предупреди високопоставен служител от йеменските хуси, подкрепяни от Иран, съобщава "Ройтерс".

Мохамед Али ал-Хути, ръководител на върховния революционен комитет на хусите, заяви в интервю за италианския в. "Република", че Италия трябва да поддържа неутралитет в израелско-палестинския конфликт и да окаже натиск върху Израел да прекрати атаките срещу ивицата Газа. Той бе категоричен, че това би бил единственият начин за постигане на мир в региона.

Миналата седмица Италия обяви, че ще предостави адмирала, който ще бъде начело на военноморската мисия на Европейския съюз в Червено море, към която страната се присъедини.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел уточни, че мисията има за цел да защитава корабите от атаки на йеменските хуси. Тя ще започна в средата на февруари, ще осигурява защита на търговски кораби и осуетяване на атаки, но няма да включва участие в удари срещу хусите.

Редица търговски превозвачи пренасочиха корабите си към други маршрути след атаките в Червено море на хусите, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа.

Миналия месец Съединените щати обявиха, че те и други страни ще патрулират в Червено море в нова мисия - Пазител на просперитета - в опит да разсеят опасенията, че прекъсването на една от най-големите търговски артерии в света може да удари световната икономика.

Някои съюзници на САЩ, особено европейски държави, обаче изразиха резерви относно плана и се отказаха от идеята да бъдат под американско командване.

/news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK