Хунтата в Нигер анулира ключови споразумения за сигурност с ЕС

Презицентът на Нигер Мохамед Базум Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя се обръща към Русия за партньорство в областта на отбраната

Управляващата в Нигер хунта анулира две ключови военни споразумения с Европейския съюз, целящи да подпомогнат борбата с насилието в африканския регион Сахел, а лидерите на армията на страната обсъдиха военното сътрудничество с високопоставен руски представител, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди преврата, с който беше свален от власт президентът на страната Мохамед Базум, Нигер беше последният голям партньор на Запада и Европа в областта на сигурността в обширния регион на юг от пустинята Сахара, който ислямските екстремистки групировки превърнаха в арена на конфликт със световния тероризъм.

В документ на министерството на външните работи на Нигер се казва, че правителството е решило да "оттегли привилегиите и имунитетите, предоставени" в рамките на военната мисия за партньорство на ЕС в Нигер, която стартира през февруари, и следователно "няма правни задължения", свързани с това партньорство. Министерството отхвърли и мисията на ЕС за изграждане на граждански капацитет, създадена през 2012 г. с цел укрепване на сектора за вътрешна сигурност на Нигер, като на практика отмени одобрението си за тези мисии.

Това е поредната индикация за нарастващо политическо напрежение между Нигер и ЕС след преврата през юли, отбелязва АП.

По време на посещение в неделя руска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров, се срещна с лидера на нигерската хунта генерал Абдуррахман Чиани и държавния министър на отбраната Салифу Моди. Двете страни проведоха вчера и други срещи, посветени на военни и отбранителни теми. Дискусиите засягат "укрепването на сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната", се казва в изявление на министерството на отбраната на Нигер, което намеква за официални политически връзки с Москва, която няма посолство или военен персонал в страната.

Повечето от чуждестранните съюзници на Нигер в областта на икономиката и сигурността са наложили санкции на страната, включително Франция, която разполагаше с 1500 военнослужещи на територията на западноафриканската страна, но които сега е в процес на изтегляне оттам.

Според анализатори регионалните и международните санкции, целящи да принудят хунтата да отмени преврата, са подложили на натиск страната, но също така са насърчили военното правителство, което укрепва властта си и търси нови партньорства. Русия е активна и в други части на Африка чрез своята частна наемническа група "Вагнер". Тя беше една от първите групи, към които военните в Нигер се обърнаха за подкрепа, докато бяха изправени пред възможна военна намеса от страна на регионалния блок на Западна Африка - ЕКОВАС, отбелязва АП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK