Художникът Светлин Абаджиев гостува на община Струмяни с изложба „Пролет”

Източник: Община Струмяни

Благоевградският художник Светлин Абаджиев гостува на община Струмяни със своя изложба.

Експозицията е наречена "Пролет" и е първата авторска изложба на Абаджиев на територията на общината.

Тя ще бъде открита на 9 март, инициирана по проекта за съвременно изкуство в динамична среда „100% България – докосни изкуството!” на Арт Виза България, който представя на фокус български творци с ярка визия за случващото се около нас.

Сцена на изложбите в проекта са общините с прилежащите им сценични пространства, които дават рамо на българското изкуство да бъде видяно и показано в месечни пътуващи изложби и отворени артателиета, за гражданите и гостите на съответните населени места.

12 са реализираните изложби от старта на проекта през ноември 2014 г. до момента. Показани са над 150 картини, откупени са 10 прекрасни творби, 3 от които в чужбина. В арттура се включиха и емблематични имена за българското изкуство като акад. Никола Манев, който повече от 50 години живее в столицата на Франция – Париж, както и Румен Саздов, който вече 26 години прославя името на кюстендилската школа в Прага, Чехия.

В поредицата с пътуващи уникални експозиции като първа изложба в община Струмяни през март влиза и един от атрактивните съвременни творци – най-новият доктор по културология от Югозападния университет в Благоевград – живописецът д-р Светлин Абаджиев.

В колекцията от изложби зад гърба си той има сериозен актив от родни и международни участия в изложби, пленери, научни конференции и форуми, посветени на съвременното изкуство.

Изложба „Пролет”, която авторът ще представи пред публиката в Струмяни на 9 март, включва 20 картини – реалистична и абстрактна живопис и послания за топлина, хармония и любов.

Тя ще бъде открита в Народно читалище „Братя Миладинови” - с. Микрево от 17, 30 часа.

В същия ден от 18 часа в залата на читалището в Микрево гостува Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград с една от най-новите си постановки "Милионерът" от Йордан Йовков. 

Спектакълът ще бъде специален подарък за дамите от община Струмяни от кмета Емил Илиев по случай 8 март.

 

Източник: Община Струмяни
Източник: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK