Художникът Росен Арсов изографиса обновения храм в с. Илия

Снимки: Виолета Атанасова

От баирите на кюстендилското село Илия се виждат Рила, Пирин и Малешевската планина, а самото то е в най-южните скатове на Осоговската планина.

От него на запад долу, покрай бреговете на река Брегалница, в пределите на днешната република Македония, е град Делчево /някогашният български град Царево/, където усърдно се строят нови православни храмове и се възобновяват старите.

Години наред параклисът „Св. Пророк Илия” в това гранично българско селце, където е крайната точка на Софийската епархия, беше почти забравен и рядко посещаван, с изключение на съхранената традиция да се почита на Илинден паметта на библейския пророк.

По инициатива на местните хора, на Община Невестино и Архиерейското наместничество в Кюстендил и с подкрепата на Дирекцията по верозиповеданията към МС, Софийска света митрополия, Ловно-рибарската дружина и на многобройни дарители започна възобновяването на стария параклис. Изографисването на храма отвън и отвътре бе поверено на известния художник Росен Арсов, който преди две години изписа и черквата „Св. Иван Рилски” в с. Пиперков чифлик.

Изцяло ремонтираният, изписан и обновен параклис бе осветен и благословен на 9 юли с литургия, водена от Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод в съслужие със софийския протосингел ставр. Ик. Ангел Ангелов, архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия Генади Генадиев и дякон Константин Тренев.

Н. Пр. Епископ Герасим благослови всички, допринесли за осъществяването на богоугодното дело, и  пожела Господ и св. Илия да въздадат на всеки от тях.

По случай освещаването на обновения храм бе направен курбан за здраве, на който хората си пожелаха храмът да не стои със заключени врати и всички да отворят сърцата си за вярата не само на празник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK