Художникът Матей Матеев откри изложба в Кюстендил

Снимки: Областна администрация - Кюстендил

От вчера жителите и гостите на Кюстендил имат възможността да посетят самостоятелната юбилейна изложба на прочутия творец Матей Матеев, която е разположена в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Официалното откриване на изложбата се зарадва на широк любителски интерес, а за да уважат твореца присъстваха областният управител Виктор Янев и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Любопитен факт, който сподели талантливият Матей Матеев на церемонията бе, че неслучайно е избрал Художествената галерия в Кюстендил за позициониране на юбилейната си изложба.

Именно бащината му къща някога се е намирала на мястото, където впоследствие е построена галерията.

„У дома“ – пролетни цветове, зимни и летни пейзажи, улици и къщи на Кюстендилския регион е изобразил авторът в картините си.

Той е роден в Кюстендил през 1945 г., впоследствие завършва НХА и работи в областта на живописта и карикатурата. Има множество самостоятелни изложби и е горд носител на приза „Сребърно Възраждане“ за цялостен принос в изобразителното изкуство.

Понастоящем живее и твори в Пловдив. Член е на СБХ и на Дружеството на пловдивските художници. Негови творби се намират във фонда на галерията в Кюстендил, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, както и в чужбина.

На състоялата се церемония вчера Матей Матеев представи поредната си стихосбирка „Да/Ад“, написана на ръка от самия него, като своеобразен подарък за ценителите на изкуството.

От своя страна, губернаторът Виктор Янев му подари символичен плакет, изобразяващ забележителностите на региона.

В заключение бяха презентирани два филма, в които авторът споделя своите размисли за някои чисто човешки чувства, емоции и състояния.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK