Художникът Кирил Божкилов откри изложба в родния Сандански

снимки: Община Сандански

По повод 24 май санданският художник Кирил Божкилов представи своите картини в изложба, която бе открита от Димитър Тошев началник отдел „Култура” на община Сандански. Той представи картините на Божкилов като подчерта, че в тях винаги има едно добронамерено, дори хумористично отношение към живота.

Авторът твори сюжети от течението „наивизъм”. „В неговите картини има много фолклор, много вярване и много мит”, каза още Тошев. Кирил Божкилов каза, че няма какво да добави, тъй като неговите картини говорят сами за себе си и благодари на община Сандански и на всички посетители, които се бяха събрали във фоайето на общината.

В края на официалното откриване зам.-кмета на община Сандански Мария Чинкова връчи на Кирил Божкилов и специално изработена грамота за принос в развитието на културата на община Сандански и благодари, че със своите картини  внася позитивизъм и празничност в ежедневието на всички нас. Всички присъстващи и голяма част от общинската администрация останаха да се любуват на картините, ситуирани в общината.

Кирил Божкилов е роден в Сандански, работи в областта на сатиричната рисунка, карикатура и наивната живопис. Художникът редовно участва в национални и международни изложби и пленери, посветени на карикатурата и живописта. Негови работи има в сбирката на най-големия Дом на хумора и сатирата в Габрово и в редица частни галерии в Дания, Италия, Холандия, Норвегия, Англия, Франция, Германия, САЩ и дн. Има редица самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Благоевград. Лауреат е на редица награди – втора награда за карикатура през 1986 г., Първа награда за живопис и сатира през 2000 г, Първа награда през 2001 . в Турция, през 2003 г. в Струмица.

 

снимки: Община Сандански
снимки: Община Сандански
снимки: Община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK