Художници увековечиха с графит Списаревски – първата българска „жива торпила”

Снимка: БГНЕС

Ликът е изрисуван върху фасада на блок в софийския квартал "Банишора"

Графит с лика на летеца Диминър Списаревски се появи върху фасадата на жилищен блок, намиращ се срещу столичното 14-то училище. Творбата е дело на Валери Веселинов и Владимир Райчев, които успяват да изобразят Списаревски и неговия самолет в рамките на три дни.

Самоукият художник Валери Веселинов каза пред БГНЕС, че целта на проекта е да покажат, че още има запазена българщина.

“Искаме да обърнем внимание на историята на България, защото когато един народ знае добре историята си, би се запазил през годините. Списаревски е първата българска „жива торпила”. Той остава завинаги на 27 години, но спасява цяла България като прекратява бомбардировките над страната ни”, посочи Веселинов мотивите си да изобрази именно летеца.

Мястото също не е случайно избрано – то е срещу училище и идеята е децата, които учат в него, да видят графита и да бъдат провокирани да научат повече за лицето, което ги гледа от фасата на блока в „Банишора“.

„Списаревски винаги е искал да лети. От подпоручик стига до поручик, но заради лошото си поведение и неприязъна към това българите да слушат чужди химни, тъй като много е държал на българското, е бил понижен. При смъртта си и след извършения подвиг, той е произведен посмъртно в капитан”, обясни младият художник, изрисувал на други места в града ликовете на Раковски, Ботев и Каравелов.

„Специфичното в лицето на летеца е леката загатната усмивка, но въпреки това погледът е остър и целеустремен и напомня за морал, душевност, уважение към България и готовност за саможертва за родината“, посочи още творецът, това което е характерно за лицето на Списаревски.

Председателят на Младежкия клуб „Будни Българи“ Александър Александров, като студент по история в четвърти курс, каза какво е посланието на графита.

„България има нужда от своите синове – това е посланието на графита и това сме опитали да покажем с него. Като пример и модел за подражание Списаревски е един от хората, до които може да се допитваме и да гледаме, с цел да видим какво реално представлява да си българин, тази жертвоготовност и да си готов да умреш за отечеството си когато се налага“, добави той.

Александров коментира, че изработването на този графит е струвало 300 лв., като 200 лв. са стрували материалите и са дали по 50 лв. на изпълнителите, които не са искали заплащане, но според него този труд трябва да бъде безплатен.

„Трябва да се говори, да се дава позитивен пример на подрастващите, които са обект на всякаква медийна и интернет пропаганда, която всячески ги отдалечава от национализма, от родолюбието и полезният тип нациаонализъм, който е да обичаш своето, а не да мразиш чуждото“, заяви младият мъж.

А мечтата на художниците, изрисували Димитър Списаревски, е да продължат чрез изкуство да припомнят величието на историята ни, като бъдещите планове са да обърнат внимание и върху малко известни личности, които имат безспорен принос, като баба Тонка, например.

БГНЕС пропимня, че капитан Димитър Списаревски е един от летците-изтребители, защитавали небето на България и столицата през Втората Световна война. След като му привършват боеприпасите, раненият български летец се врязва във водача на вражеската ескадрила, която е дошла да изсипе смъртоносния си товар над града. С тази саможертва Списаревски проваля мисията на вражеските бомбардировачи и така спасява живота на хиляди софиянци. Той загива във въздушния бой през декември 1943 година и остава в авиационната ни история като първата “жива торпила”. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK