Художници от поречието на Струма украсиха празника на Перник

Снимки: Читалище "Асклепион"

Показаха 168 творби на 96 автори от Кюстендил, Благоевград и Перник

В деня на светеца Иван Рилски, избран за празник на миньорския град, Перник стана домакин на поредната зонална изложба „Струма“. В залата на художествена галерия „Любен Гайдаров“, в арт клуба и в галерия „Кракра“ са подредени 168 творби на 96 автори от Кюстендил, Благоевград и Перник.

Това е юбилейното 20-о издание на изложбата, макар началото й да е отпреди повече от половин век. Първото й издание е през 1968 г. и негов домакин е Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, когато нейн директор е Недко Каблешков, а новата кюстендилска галерия я приютява за първи път през 1977 г.

Идеята на изложбата е да представя в обща палитра творческите търсения на художниците по поречието на Струма, като на ротационен принцип всяка година домакин на събитието е един от трите областни града.

Прекъснала дейността си във времето на прехода, изложбата бе възстановена за радост на творците от региона. Тази година нейн домакин е град Перник.

Жури, начело с председателя на СБХ Любен Генов, определи носителя на Голямата награда „Струма 2019“ да бъде Данаил Атанасов. С награда за живопис  бяха удостоени двама автори – Георги Андонов от Кюстендил и Валентин Топалов от Перник.

Наградата за графика съвсем очаквано получи кюстендилецът Станислав Божанков, а наградата за приложно изкуство бе връчена на Ангелина Станева от Благоевград.

Колоритът на изложбата се вписа по своя елегантен начин в пъстрата палитра на традиционния празник на град Перник.

Събитието създаде много емоции както за участниците в изложбата, така и за многобройните техни приятели, гости и почитатели на изкуството. Догодина честта да бъде домакин на събитието ще има Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK