Хронология на едно безкрайно пътуване по време на протест

Снимка: Infomreja.bg

Едно масово пътуване премина през границите между гордостта и яда.

Граждани се изправиха срещу граждани, полиция – срещу хората, хората – срещу властта.

Ето една хронология, повече разказ, за пътя от Банско и Сандански до София. Разказ на тези, които стояха в колите, без да са наясно какво става на определено място, с определени хора.

Стотици предприеха традиционното пътуване от Сандански и Банско в посока София вчера следобед около 16,30 – 18 ч. Всички тези шофьори – студенти, майки с деца, семейства, работещи, автобуси, не очакваха, че ще бъдат блокирани следващите 3 часа между Градево и Симитли и между Кресненското дефиле и Симитли. Напълно блокирани – само с телефони в ръка и радио на ухо, което спорадично съобщаваше, че протестът срещу високите цени на горивата е преминал в гражданско неподчинение.

И тук идват двата полюса – гордостта, че хората се надигнаха, и „Аз защо съм длъжен да чакам?!“.

И там, именно между чакащите, се чуха различни коментари: „Вместо да се блокират пътища – дайте да се съберем пред парламента и да блокираме тях, да не могат да излязат докато не оправят нещата или не си тръгнат!“.

Мекедонци, прекарали уикенд в Банско, пък казаха: „Не знаем защо протестирате, при нас дизелът е 1,90 лв., тук е по-скъп, но така вредите на себе си, нали имате избори – не гласувайте и блокирайте вота, ето това е неподчинение“.

Намериха се и такива, които успяха да заявят, че протестите са платени, както и че сега премиерът просто гледа по телевизията какво става, но не му пука. А в социалните мрежи точно водещите национални телевизии бяха безкомпромисно оплюти и наречени: „Мълчанието на агнетата“. Хората изразиха недоволство от малката гласност – недостатъчна според тях, която се дава на събитията.

И там, в колоната от автомобили, между тези размисли, някои предприеха действия – обърнаха колите и в обратна посока тръгнаха към Белово в четиричасово пътуване до София. Останалите да чакат пък слизаха от колите, тъй като на всеки 20 мин. автомобилите изминаваха по 2 метра, твърде недостатъчни до крайната цел. И когато колоната стигна до заветния разклон между Е-79 и 19-II (Симитли – Разлог), там започнаха да се движат с 15 км/ ч.

Организация имаше – два бяха потоците от коли – на самия главен път и на стария път Симитли – Железница – Благоевград, като на разклона за Железница преди тунела не се допускаше включването на автомобили. Или казано иначе – кой както е избрал, по този път ще върви.

Е, това е пътуването към столицата, където вчера протеста на майките избледня на фона на легналите по релсите благоевградчани и петричани. Живите вериги на Е-79 и към Кулата.

Оказа се, че българите искат не само по-ниски цени на горивата – в края на деня вече исканията бяха: за по-добро здравеопазване, образование, справедлива и работеща съдебна система, помощ за хората с увреждания и старите хора, по-високи пенсии, по-ниски цени на гражданската отговорност, по-ниски цени на храната и премахване на двойния стандарт, минимална заплата за депутатите, срещу корупцията в цялата държавна администрация, срещу увеличението на данъците и цигарите, срещу купуването на гласове повреме на избори.

Срещу всичко, което започна на 10.11.1989 г.

 

КОМЕНТАРИ

До тоя по долце10:39 - 12.11.2018
А другите граждани докато някой драпат за тях и вместо тях за справедливост къде са?Прост народ, слаба държава.
Он10:32 - 12.11.2018
Протестите трябва да са пред парламента,не да се пречи на другите граждани.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK