Христо Терзийски за новата апаратура на МВР: Изпълнено за 3 месеца или забавено с 3 години

Снимка: ПП ГЕРБ

С тях значително ще се съкрати времето за изготвяне на експертизите

Вчера премиерът и министърът на вътрешните работи се похвалиха с две нови автоматизирани системи за подготовка и обработване на кръвните проби за наличие на наркотични вещества в кръвта - в Националния институт по криминалистика към МВР и във ВМА. С тях значително ще се съкрати времето за изготвяне на експертизите. От МВР даже изтъкнаха, че министърът е дал задачата "само преди 3 месеца" и тя вече е изпълнена.

Истината обаче е доста по-различна. Всъщност доставката на тази важна апаратура бе забавена почти 3 години, обяви депутатът от Кюстендил Христо Терзийски.

И допълни: За да се случи вчерашното представяне, бе изминат доста дълъг път. Необходими бяха две предпоставки - промяна в нормативната уредба (Наредба 1 от 19.07.2017, съвместно на МВР, МЗ, МП) и, разбира се - осигуряване на финансиране.

В качеството си на Директор на ГД "Национална полиция" през 2020 г. запознах министъра с необходимостта от тези промени и те бяха осъществени а в края на мандата си като министър през 2021 г. бях обезпечил по линия на Фонда за безопасност на движението необходимите 1.3 млн. лв. за закупуване на апаратурата.

Тогава нещата наистина можеха да се случат "само за три месеца", но служебният вътрешен министър и днешен съпартиец на премиера г-н Денков - г-н Рашков, не направи нищо. Всъщност той не направи нищо смислено и полезно в МВР не само по отношение на пътната безопасност, но това е отделна тема.

По-същественото е, че това забавяне на установяването на пияни и дрогирани шофьори пряко или косвено струваше живота на много невинни хора през тези близо три години. И премиерът г-н Денков има кого да попита защо са се натрупали тези над 1000 неизследвани проби за периода - съпартиеца си г-н Рашков.

Припомням истината и по този казус, не заради личния си принос - това е било част от служебните ми задължения, а защото пътната безопасност продължава да е моя лична кауза и защото съм убеден, че противодействието на войната по пътищата трябва да обединява както институциите, така и представителите на партии в Парламента. Това спасява човешки животи!, заключи още кюстендилският депутат

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK