Христо Иванов: Предложението как да се разследва главният прокурор е абсолютна подигравка

Снимка: Да, България

"Това е поредната пошла, евтина измама, шменти капели, които Борисов и ГЕРБ се опитват да пробутат"

Поредната пошла, евтина измама, шменти капели, които Борисов и ГЕРБ се опитват да пробутат - този коментар направи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов за вчерашното предложение на управляващите за въвеждане на фигурата на прокурор, който да разследва главния.

“Няма никаква промяна, вадят от същото, този не е и надглавен прокурор, а подглавен прокурор. Защото докато главният прокурор е главен прокурор, да му туриш един негов подчинен, избран от същия ВСС, който избра този главен прокурор и който си затваря очите за всичките му мизерии. Тези хора сега щели да изберат някакъв прокурор, който е подчинен на главния прокурор, да разследва главния прокурор. Абсолютна подигравка е това”, заяви Иванов в дискусионния формат с Дани Йорданов #Да питаме.

Той припомни становищата на европейските институции, включително ЕК и Венецианската комисия за реформата в съдебната власт.

“Гешев трябва да бъде отстранен. Този ВСС трябва да бъде отстранен. Трябва да бъдат отстранени тези хора и едва тогава можем да говорим за някаква промяна. Докато не се предвиди, когато главният прокурор бъде разследван за престъпление, да бъде отстраняван. Докато той си седи в кабинета, размахва пръст, няма да има никога дори теоретична възможност някой прокурор да прояви смелост. Аз цяло лято търсех такъв прокурор”, каза още Иванов.

Според него в момента се наблюдават същите имитации, както досега, и на практика ГЕРБ вади проекта си отпреди конституционния. Що се отнася до предложението евентуални дела срещу главния прокурор да се гледат от спецсъда, Иванов припомни, че спецсъдът “беше създаден от Цацаров, за да бъде личният съд на главния прокурор”.

“Това вече дори не е смешно, това е просто обидно”, смята той. Иванов припомни предложенията на Демократична България, според които главният прокурор следва да бъде отчетен пред парламента и Народното събрание да може да му търси реална отговорност.

“Защото иначе имаме център на власт, който не отговаря пред нионго, а това за една демокрация е убийствено. Основният принцип е, че никога не трябва да има неконтролируема власт, защото неконтролируемата власт означава само едно - неконтролируема корупция”, заяви той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK