Христо Иванов: Демократична България няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС

Христо Иванов, снимка: БГНЕС, архив

ДБ ще се яви самостоятелно на изборите

Демократична България ще се яви самостоятелно на изборите и в бъдещото Народно събрания няма да се коалира с партиите на статуквото, каза съпредседателят на формацията Христо Иванов в сутрешния блок на bTV.

“В нашето коалиционно споразумение ще има много ясни червени линии. Ще се явим самостоятелно и няма да влизаме в коалиции в парламента с партиите на статуквото, които включват, но не се изчерпват с ГЕРБ, ДПС, БСП”, изброи той.

Иванов припомни, че още в началото на протестите с искане за оставката на премиера и главния прокурор Демократична България излезе със списък от големи национални задачи, за които ще се бори в следващия парламент. За част от приоритетите, като реформа на прокуратурата например, са необходими конституционни мнозинства. “В името на тези приоритети, свързани с демокрацията и върховенството на закона в България, обявихме, че ще търсим широки мнозинства”, посочи той.

“През декември излязохме с още по-подробен списък с приоритети, който планираме да се превърне в конкретни законодателни предложения, които на първия ден след изборите да внесем в парламента. И нашият призив, открит и последователен, от юни насам, е всеки български народен представител в следващия парламент да е готов да поеме отговорността пред своите избиратели дали ще подкрепи или не тази програма на надеждата”, каза Христо Иванов.

“Длъжни сме да дадем не просто констатации колко е трудно и каква е корупцията, трябва да дадем път, за да могат българските граждани да се надяват, че България може да се освободи от епохата Борисов, епохата на омертата и корупцията. В името на това ние ще се обърнем към всеки народен представител”, добави той.

На въпрос за Виолета Сечкова и задочната размяна на реплики след назначаването ѝ за почетен консул на Южна Корея Христо Иванов посочи, че голямата тема в случая е как се управлява България.

“Това, което търся аз, е отговор. Българската прокуратура не установи коя е Мата Хари, при положение, че българският премиер разказа за нея в свое медийно изявление. Това е изключителен проблем“, каза Иванов.

Той напомни, че прокуратурата и институциите вече месеци мълчат за това коя е т.нар. Мата Хари - така самият премиер Бойко Борисов нарече пред германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг” жената, снимала видео от спалнята му в правителствената резиденция.

“Моята задача като български политик е да показвам липсата на отговор на този въпрос. Не е моя задача да имам факти, а на институциите. (...) Става дума за кръга около Борисов, който е част от неформалната консумация на власт. Там не се дават отговори. Тези хора са избрали да бъдат част от омертата. Не твърдя, че Мата Хари е Виолета Сечкова. Задачата ми не е ние да произвеждаме доказателства, а доказателства да бъдат събрани от прокуратурата, което тя демонстративно не прави”, каза Иванов и припомни липсата на отговори и по други важни теми като скандала “Двете каки” или фалита на КТБ.

“Нямам никакъв проблем да обясня на моите синове защо задавам тези въпроси, но бих имал по-голям проблем да обясня защо бих мълчал, когато виждам, че в България властта се упражнява все едно е бащиния на г-н Борисов и един неформален кръг около него”, заяви Иванов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK