Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Снимка: БГНЕС

Той увери, че няма да има недостиг на персонал в новото лечебно заведение

Проектът за Националната детска болница не е спиран. Тя ще се построи на терена в Горна Баня. Отчуждават се имоти, движим се по план. Това заяви пред БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Той увери, че няма да има недостиг на персонал в новото лечебно заведение. По думите му ще има възможност там да бъде преместена педиатричната клиника "Иван Митев".

Министърът изтъкна, че има малки инфраструктурни проблеми, свързани с достъпността до болницата, които трябва да се разрешат. Той подчерта, че няма да има хеликоптерна площадка в Националната детска болница.

Хинков засегна и темата за спешна медицинска помощ по въздуха. Той посочи, че е възстановена дейността на "България Хели мед Сървиз". Министърът бе категоричен, че в началото на 2024 г. няма да имаме спешена помощ по въздуха, тъй като страната ни ще разполага само с един хеликоптер. Хинков поясни, че системата за спешна медицинска помощ по въздуха трябва да се гради с години. Като основни проблеми той определи това, че хеликоптерите не могат да летят през нощта и това, че не са пригодени за работата на Планинската спасителна служба.

Здравният министър повдигна и темата за парамедиците. Парамедиците е дълбока реформа, която изкарва лекарите от линейките и ги вкарва там, където им е мястото - в болницата. Тепърва ще се водят разговори как ще се въведе тази система у нас. Тя е въведена частично и това създава хаос, добави Хинков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK