Христина Спасова: По-добре клеветен като крадец, отколкото като некадърник

Снимка: Infomreja.bg

"Аз като заместник-кмет мога повече, отколкото Стоянов като кмет"

Тук съм, за да кажа истината, защото бях нападната. Не е редно да се криеш зад жена.

Това каза Христина Спасова (бивша Шопова) – представител на Франкофоли в България и бивш заместник-кмет на Община Благоевград по време на управлението на кмета Атанас Камбитов.

ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

Спасова даде пресконференция в Благоевград след като по-рано през седмицата настоящия градоначалник – Илко Стоянов, говори на темата за непровеждането на фестивала в града и заяви:

„Фестивалът е частен, а зад фирмата стой Христина Шопова, което значи, че трябва да подпишем договор с нея, което не сметнах за редно. Докато съмненията не се разсеят, няма да сключим договор“.

Именно за това чия е марката на „Франкофоли“ обясни Спасова, която дойде в пресклуба на БТА с Атанас Камбитов и дъщерята на бившия президент – Жельо Желев.

„Франкофоли“ беше 5-годишна приказка с дълга предистория от 1991 г. Марката е френска, а аз съм представител за България заедно със Станка Желева. Спасова е била само представителен директор на фестивала по време на кметуването ѝ преди 2019.

След 20-годишно прекъсване, екипът ни трябваше да спечели отново доверието на френския екип за възраждането на фестивала у нас, за да се проведе отново. Аз съм представител на принципа на франчайза без да получавам финансово възнаграждение за което, каза Спасова.

Тя коментира именно думите на Стоянов, опровергавайки твърдението му пред медиите, че той се е срещнал с френския посланик в България и говорил с него за провеждането на фестивала в Благоевград.

Това е лъжа. Първата среща на Стоянов бе с мен повреме на предизборната му кампания. Той искаше Франкофоли да продължи да се „случва“ тук заедно с наградите на БГ радио. Именно поради това убедих много хора да гласуват за него, за което се извинявам!, каза Спасова.

След нашата среща представители на Министерството на културата (с чието съдействие и това на още 4 министерства се случва фестивала) се свързват със Стоянов и искат отговор какво се случва с провеждането на фестивала. Той дава отговор, че не иска да се провежда в Благоевград, защото се прави от бившата кметица, обясни Спасова.

Тя е поискала обяснение от Стоянов по телефона защо той се е отказал от първоначалните си намерения, а той отговорил: Ще си правя мой фестивал, защото аз не виждам полза за мен.

Следва официално запитване, което Спасова пуска до Община Благоевград за отказа, но отговор не получава и до днес.

Следва финансовата част, която според Стоянов възлиза на 5 млн. лв. за три години провеждане на Франкофоли и наградите на БГ радио в Благоевград.

Спасова заяви, че през 2015 с решение на ОбС фестивалът е гласувано да се провежда при вход свободен. А самият Стоянов – тогава съветник, е гласувал „за“, както и следващите години също.

„Той пръв се обаждаше за безплатни покани“, каза Спасова.

Тя коментира, че не доумява как кметът чака приходи от културни събития, тъй като Стоянов обяви, че такива не са генерирани по време на провеждането на фестивала от 2016 до 2019.

Спасова направи паралел между South – West Festival, организиран от екипа на Стоянов през лятото на 2022 г. в парк „Македония“ и Франкофоли, предизвикана отново от същото сравнение, направено по-рано от Стоянов.

„Поръчката за SW Fest за две вечери и две звезди е 800 000 лв. Ние имахме по 4 звезди на вечер при Франкофоли. Според Стоянов за две вечери е имало 70 000 посетители на SW Fest по 120 лв. за билет прави около 850 000 лв. приходи, а Стоянов обяви, че е имало само 100 000 приход, къде е разликата?!“, запита Спасова.

Аз като заместник-кмет можех да направя повече, отколкото той като кмет. Той се крие зад една жена, зад министри, зад посланици! Ние не сме уронвали никога престижа на никого, нито на хората преди нас. Хората искат отговори, но някой и да понесе отговорност, каза Спасова.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА защо за 4 години две ръководства на Общината в Благоевград „сложиха етикет“ на крадци на Спасова и партньорът ѝ Камбитов, Спасова каза:

По-добре крадци, отколкото некадърници!

А дали ще се кандидатира за кмет през октомври, тя заяви: „Няма сега да отговоря на този въпрос“.

Атанас Камбитов каза, че през 4-те години след последния му мандат, е забелязал, че този, който е кмет, той е и разследващ, той е и съдия.

Това, което остана след нас – е видимо. Няма заведени производства към нас. Направени са ни десетки проверки по доноси. АДФИ установи, че няма нарушения. Провериха дори тоалетната хартия! В града нищо не се случва, а вниманието се пренасочва към други теми. Ние подкрепихме Стоянов за кмет, не сме се карали, но той хвърля кал по нас, не общуваме, нещата са принципни, завърши Камбитов.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Нннн07:26 - 28.05.2023
Знае се, че подкрепиха Стоянов за кмет. Гражданите не ви свързват като кадърни или морални. Като крадливи.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK