Храмовете в Гоцеделчевско няма да плащат такса смет

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Регистрираните религиозни храмове, молитвени домове и прилежащите към тях имоти се освобождават от такса смет, решиха на свое заседание днес общинските съветници от Гоце Делчев по предложение на неврокопския митрополит Натанаил. За целта бяха гласувани изменения и допълнения на Наредба № 4 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Срещу предложението на владиката се обяви единствено общинският съветник от БСП Димитър Бояджиев. Той предложи първо да бъде извършена регистрация на всички религиозни храмове, да бъде направена проверка за финансовото им състояние и разходването на средствата от бюджета и дарения и едва тогава да се обсъждат предявените претенции за освобождаване от такса за битови отпадъци.

Гоцеделчевските съветници одобриха с мнозинство предложената им за гласуване обща план сметка за разходите по Закона за местните данъци и такси, която за 2012 г. е 1 156 139 лева. Парламентаристите и администрацията взеха консенсусно решение такса смет за физическите лица да не бъде повишавана и през следващата година с оглед на продължаващата финансова криза.

На последното заседание за тази година бе гласувано такса смет за училищата и детските градини да бъде намалена от 3 на 2 промила с аргумента, че фирмите плащат 500 % повече от гражданите за сметосъбиране и сметоизвозване. Общинският съветник Димитър Попов поиска коригиране с минимално намаление на промилите за фирмите – от 9 на 8.5 промила, но предложението му бе отхвърлено.

Общинският съвет гласува против и предложенията на д-р Елена Аврамова за освобождаване от такса смет на МБАЛ „Иван Скендеров“, както и на училищата по време на ваканции. Не срещна одобрение и предложението на парламентариста Димитър Хардалиев за диференцирано заплащане на такса смет и заплащане на 5 % такса бонус от фирмите коректни платци.

С мнозинство от 23 гласа общинските съветници намалиха от 3 на 2 промила такса смет за детските градини и училищата. На този етап отпадна гласуването и за увеличение с 10 лева на месечната такса за детските градини от 42 на 52 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK