Хотелиер от Банско: Осми декември няма, хотелите ни не са подготвени за румсървис

Снимка: Infomreja.bg

Малин Бистрин: За Коледа и Нова година има направени резервации, но отново с несигурност

Тежък сезон и тъжен град.

Така председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско – Малин Бистрин, определи Банско в навечерието на студентския празник.

Днес планинският град е неузнаваемо променен. Той е пуст, заведенията не работят, а студентският дух го няма. Всичко това очаквано се дължи на въведените мерки, които изтичат на 21-ви декември.

Днес премиерът обеща, че след това „държавата ще бъде отворена“, но здравният министър и главният санитарен инспектор бе бяха така категорични.

Студентски групи има в къщите за гости, които имат отделно помещение за приготвяне на храна или апартаменти под наем за малка група студенти.

„Много голяма част от хотелите в Банско не работят, а има вероятност и да не отворят“, каза Бистрин пред ИНФОМРЕЖА.

Според него психическата травма, нанесена от рестрикциите, води до нежелание у туристите да резервират места, както и несигурност дали плановете им ще се осъществят.

За Коледа и Нова година има направени резервации, но отново с несигурност – както у клиента, така и от страна на бизнеса. Туристите задават редовния въпрос „какво ще стане, ако пак бъдат наложени по-строги мерки“, споделя Бистрин, а той като собственик на механа все още не може да се ангажира с подготовката за празниците включително и ангажиране на празнична програма.

Миналата година по това време студентският празник бе предшественика на откриването на сезона около 13-и декември и начало на коледно-новогодишните празници. Днес групи студенти са решили да изберат частни къщи в Краище, Добринище, Баня.

„Аз имам надежда, че ще дойдат по-добри дни за туризма у нас“, завършва оптимистично Малин Бистрин.

Не с такъв оптимизъм, но с крайна откровеност говори за зимния сезон Ели Джолева – съсобственик на хотел в Банско, който от 12 години отбелязва печалба.

Ели говори в цифри. През 2019 година на празника на студенти са регистрирани около 10 000 младежи, посетили Банско в периода между 7-и и 9-и декември.

Тази година пристигналите в града са не повече от 50-60 души, затова, казва Ели, „студентски празник в Банско няма да се състои“. Летният сезон в цифри пък показва, че през онлайн платформа за резервации в хотела на Ели са пристигнали 17 000 души през 2019 и 4 000 през лятото на 2020.

Като тих, притихнал откъм студентския смях и веселие описва Джолева града днес.

„Не зная дали ще се изпълни сентенцията „Когато умираме, възкръсваме за нов живот“, споделя хотелиерът.

Според Ели за Коледа и Нова година ще има български туристи, но само за двудневен пакет. Трябва да признаем, че в България отпуската е през лятото, зимната почивка не е позната на българина, казва Джолева.

Днес в хотела на Ели има 4 заети от 24 стаи. За да поднесе закуска, Ели и помощничката ѝ буквално тичат от стая на стая, тъй като един иска кафе, друг вода, а на трети поднесените яйца вече са върху чаршафите.

„Хотелите ни не са подготвени за румсървис в пълния смисъл на думата“, категорична е Ели. Самата тя споделя, че малкият бизнес има и по-малък капацитет от персонал, което е проблем при поднасянето на храна по стаите.

„Това е разпоредба написано на коляно. Днес посрещаме български туристи на по-ниски цени, но с по-високи претенции.“

Ели споделя и опитът като хотелиер и възможно ли е един студентки празник да бъде отбелязан в хотелска стая. Отговорът е категорично не, дали за 100 лв. ще студентите ще се хранят и пият в хотелска стая, или в квартира, няма значение, казва Ели и категорично заявява:

„Туристическият бизнес не се акумулира за 10 дни, той е перспектива“, говорейки за отпускането на мерките след 21-ви декември.

Според Ели към туристическия бизнес няма отношение, а самите хотелиери са игнорирани.

„Все още търсим отговор защо Банско бе затворено през март, а бизнесът не получи обезщетение“, казва Джолева.

Като работодател тя е кандидатствала по мярката 60/40 (80/20). Подала документите през юли, за да запази трима служители, ала парите получила чак в края на ноември.

„Ще се боря да спася детето си, служителите ми са моето семейство, ако има хляб за мен, ще има и за тях“, казва Ели.

Според нея отделените над 2 млн. от държавата за реклама на страната ни като туристическа дестинация в чужбина е напълно излишна инвестиция, която няма почва при затворени граници и налагана карантина на туристите в родните им страни.

„Хотелите в Банско не са затворени, а просто нямат работа“, завършва Ели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK