Холандия приземи националите и сложи край на мечтата за класиране на световно

Снимки: Reuters

Националният отбор по футбол загуби с 1:3 гостуването си на Холандия и сложи край на мечтите си да се класира за световното първенство в Русия, съобщава Дневник. Българският тим даде всичко от себе си, но не успя да повтори геройската игра от двубоя с Швеция преди няколко дни, отстъпвайки на класата на съперника.

В големи периоди от мача Холандия беше по-добрия отбор, като откри резултата още в 7-ата минута след точно изпълнение на Дейви Пропер. Между 67-ата и 69-ата минута двата тима си размениха по един гол - Робен за домакините и Костадинов за България, което вдъхна и надежди на "трикольорите". Ново попадение на Пропер в 80-ата минута сложи точка на спора. 

Поражението е шесто поредно за България в квалификация, а то остави тима на четири точки от заветното второ място, даващо право на участие на бараж.

Селекционерът Петър Хубчев, който беше наказан и изгледа двубоя от трибуните на "Амстердам арена", направи три промени в титулярния състав. Вместо Чорбаджийски, който беше аут за натрупани картони започна Георги Терзиев. Изненадващо от първата минута стартираха Атанас Зехиров и Александър Цветков, които замениха Георги Миланов и Симеон Славчев.  Последните двама бяха изпитали мускулно напрежение на последната тренировка и бяха оставени на пейката превантивно.

Двубоят не започна никак добре за България, като още в началото холандците подходиха с по-голямо самочувствие. Съставът отново се беше групирал добре пред вратата на Пламен Илиев, но планът на Хубчев рухна още в 7-ата минута. Манолев и Страхил Попов не се ориентираха добре отдясно, позволявайки на Промес и Дейли Блинд да комбинират. Последният се измъкан и центрира, а от няколко метра Дейви Пропер реализира – 1:0.

В ситуацията защитата не се ориентира добре, като Занев, Васил Божиков и Чочев не се разбраха кой да покрие холандския футболист. Ранното попадение шокира българския тим, чийто игрови план рухна. Единствено Ивелин Попов се ориентира по-бързо, като опитваше да пресира холандските футболисти, но съотборниците му сякаш изгубиха увереност и не смееха да излизат по-смело в предни позиции. 

Все пак в 17-ата минута България беше близо до изравняването, като Георги Костадинов удари греда. Страхил Попов центрира остро, а ударът с глава на Костадинов срещна левия стълб на Силесен. Единият от изненадващите титуляри на Хубчев, Александър Цветков се задържа на терена само 22 минути, като Слачев се появи на неговото място.

Българският тим определено нямаше план как да действа, когато се очаква от него да контролира играта, а основните проблеми бяха в средата на терена. Нито един от халфовете не се нагърби да задъжа топката по-продължително и да организира играта. Притежанието се губеше изключително лесно, а това налагаше Ивелин Попов да се прибира прекалено дълбоко, за да може да играе с топката. В своя 70-и мач за националния, българският капитан беше много активен и постоянно се стараеше, но често съотборниците му не му помагаха в предни позиции.

Големи проблеми имаше и Георги Терзиев, който срещаше трудности с опазването на Винсент Янсен. В края на първата част Холандия отново повиши оборотите, като в основата на всичко беше Ариен Робен. Крилото показа типичната си скорост и с фирмените си пробиви създаваше проблеми за българската защита. За късмет неговите удари не попаднаха в целта. 

Второто полувреме започна с нова промяна, като Атанас Зехиров също беше изваден, а вместо него на терена се появи Георги Миланов. След почивката промяна в поведението на българските футболисти нямаше. Огранизацията в играта все така липсваше, а топката се губеше прекалено лесно. В търсене на отчаян обрат на терена се появи и Андрей Гълъбинов, който тряваше да помага на Ивелин Попов в предни позиции. 

В 67-ата минута слабостите в защита бяха използвани от холандците, които оставиха българските бранители да ги гледат отблизо като зрители. Атака започнала след странично хвърляне отдясно стигна до Промес отляво, той пусна за Блинд, а простренлното центриране на защитника задължи Робен да вкара – 2:0. 

Българският отбор успя да отговори много бързо и само две минути по-късно намали резултата. Ивелин Попов центрира коварно от свободен удар, Костадинов опита да играе с топката, а тя заблуди Силесен и влея в мрежата му. Попадението беше записано на Костадинов, но повторенията не убедиха, че халфът играе с топката. 

Последваха последваха силни минути на България, като футболистите на Петър Хубчев усетиха, че съперникът е разклатен. Ивелин Попов беше най-активен, като негов удар принуди Силесен да прави спасяване. Десет минути преди края обаче холандците "отрязаха" крилата на българите с трети гол. В неговата основа отново беше Промес, той намери Пропер с остро центриране, а халфът се разписа с глава, като централната защита се пропука за пореден път. 

В друг мач от групата Швеция разгроми Беларус като гост с 4:0 и направи голяма крачка към второто място в групата. Още до 37-ата минута скандинавците водеха с 3:0 след голове на Емил Форсберг, Ниман и Маркус Берг, което до голяма степен реши двубоя. В 84-ата минута капитанът Андреас Гранквист оформи крайния резултат от дузпа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK