"Химните на Орфей" звучат в благоевградския музей

Снимка: Infomreja.bg

На 22 февруари от 18:00 часа в зала "Античност" на Регионален исторически музей - Благоевград, ще бъде представена книгата на проф. Александър Фол "Химните на Орфей".

Лектор на събитието ще бъде съпругата на автора - проф. Валерия Фол, а възстановката на музиката ще изпълни доц. д-р Георги Арнаудов.

В книгата са публикувани оригиналните текстове на всичките 87 химна с коментари от българския учен и въведение от автора.

Химните представляват молитви-призовавания към богове и обожествени космически сили. Те са били открити в Константинопол, 30 години преди падането на града в ръцете на османлиите.

В това изследване Александър Фол прави нов прочит на орфическите химни през призмата на нелитературната доктринална традиция, наречена от него Тракийски орфизъм. Казано накратко с неговите думи: „Траките „и“ гръко-римският свят, а не траките „в“ гръко-римския свят“. На това „и“ той посвещава живота си и до последно блестящо защитаваше своите тези за културната идентичност на един неписмен народ – траките.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK