Хиляди отново излязоха на протест в Румъния

Източник: БГНЕС

Голям антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в центъра на Букурещ. Тълпата поиска оставката на кабинета и предсрочни избори.

До сериозни инциденти и сблъсъци с органите на реда на площад Виктория не се стигна. Само един човек е арестуван, на други 12 прилошало. Твърде разнопосочна е информацията за броя на присъстващите. Според агенция „ Аджепрес“ на площада е имало 15 000 души. Други румънски медии твърдят, че са близо 40 000.

Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване. Недоволните скандираха "Без насилие", "Единство", "Оставка", "Крадци". Някои от протестиращите излязоха на площада с децата си.

Площадът беше изпъстрен както с националния флаг, така и с такива на други страни. Чуваха се антиправителствени лозунги и вувузели. Демонстрантите светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на полицаите.

На фасадата на една от сградите с проектор беше изписано послание за оттегляне на премиера: "Дънчила, оставка!", допълва ТАСС. Съботният протест премина сравнително спокойно, за разлика от този в петък, когато бяха ранени над 450 души, включително 35 представители на силите на реда.

"Дойдох, след като видях какво се случи в петък по телевизията - бруталността на полицията срещу мирни хора", коментира пред АФП един от протестиращите - 64-годишният Флореа Тоадер, загърнат с националния флаг. "Децата ми работят в Испания и биха искали да се върнат, но засега това не е възможно. Политиците се интересуват само от себе си и не правят нищо за никого", смята той.

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) настоя президентът Клаус Йоханис да поднесе официално извинения заради критиките му към полицията след снощните протести в Букурещ. „Проведената в петък антиправителствена акция в Букурещ – това е атака срещу конституционния ред в Румъния, което е недопустимо“, коментира лидерът на партията и говорител на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) Ливиу Драгня.

Той нарече опасно изказването на президента Клаус Йоханис, с което критикува действията на жандармерията, разгонила протестиращите на митинга снощи. Критики към Дънчила обаче дойдоха и от Европа. "Осъждаме сблъсъците в Букурещ, очакваме пълни обяснения", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. Той настоя румънските власти да защитават безусловно правото на свободно изразяване на гражданите. Антиправителствени протести се проведоха и в други градове на страната. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

чичко аврам16:13 - 12.08.2018
У бугарско всичко е наред!
Код за сигурност, въведете кода i2d
loading...