Хиляди испанци отново се обявиха срещу амнистията за каталунските лидери

Снимка: ЕРА/БГНЕС

26 процента от населението подкрепя амнистията срещу 70 процента против

Хиляди десни демонстранти излязоха по улиците на редица градове в Испания в неделя, за да протестират срещу решението на властите да дадат амнистия на каталунските сепаратисти в замяна на подкрепа за сформирането на коалиционен кабинет, съобщава "Евронюз".

Митингите в неделя бяха организирани от консервативната Народна партия (НП) и крайнодясната партия "Вокс" и се проведоха във всички столици на испанските провинции.

"Ние ще спечелим тази битка", заяви лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо по време на митинга в Мадрид.

Лидерът на крайнодясната партия Vox Сантяго Абаскал обвини премиера Педро Санчес, че е извършил "държавен преврат", и изрази подкрепата си за стачка.

Според правителствени източници около 80 000 души са присъствали на събитието в испанската столица.

Санчес вече има шанс да остане на власт чрез правителство на малцинството след неубедителните резултати на изборите през юли.

Заедно за Каталуния, известна още като Junts, е група, която се стреми да постигне независимост на североизточния регион на Каталуния. Тя се оглавява от Карлес Пучдемон, който избяга от Испания, след като ръководи незаконно предложение за отделяне през 2017 г., което доведе страната до ръба.

Ключът към споразумението е масово противоречиво помилване, което може да е от полза за Пучдемон и хиляди други сепаратисти. Но предложението, подкрепено от няколко по-малки леви партии, предизвика гнева на консервативните и крайнодесните опозиционни партии, които представляват приблизително половината от населението на страната. Мнозина в съдебната система и полицията също са против.

Припомняме, че в края на октомври стана ясно, че Санчес подкрепя предоставянето на амнистия на замесените в неуспешния опит на Каталуния за независимост.

"Каталуния е готова за пълно обединение. Представители на повече от 80 процента от каталунците подкрепят тази мярка, каза Санчес. Поради същите причини, в името на Испания, в интерес на Испания, в защита на съвместното съществуване между испанците, защитавам днес амнистията в Каталуния за събитията, случили се през последното десетилетие."

Санчес тогава обяви подкрепата си като "единствения начин", по който може да сформира управляваща коалиция.

Според скорошна анкета 26 процента от испанското население подкрепя амнистията срещу 70 процента против. 28 процента смятат, че начинът, по който Санчес се справя с този проблем, е правилен, докато 63 процента го смятат за неподходящ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK