Херминатора откри сезона в Банско, туристи с протест срещу високите цени

снимки: infomreja.bg

С протест и закани за арест откриха ски сезона в Банско. Малко преди легендата Херман Майер да направи своето зрелищно спускане по писта „Алберто Томба”, в ски зоната под Тодорка група туристи разпънаха плакат с надпис „Алчността на монопола. Епизод 1. 48% увеличение на сезонните карти”.

Направили едва няколко крачки обаче, около тях се струпа охраната на концесионера „Юлен”, която се опита да ги избута към изхода на зоната.

„Не ни блъскайте, ще се обадим на телефон 112. Ние сме обикновени туристи, почитатели на Пирин, които всяка година си купуват ски карти”, опитаха да обяснят на ядосаната охрана протестиращите.

"От десет години си купуваме сезонни карти в Банско. Тази година бяхме неприятно изненадани от увеличението на картите, които вече струват 58 лева. Когато купуваш една карта е едно, когато купуваш четири за цялото семейство е друго. Ето, сега от "Юлен" дори не могат да приемат факта, че някой има по-различно от тяхното мнение", заяви столичанинът Тихомир Савчев, който размаха протестния плакат.

"Ние сме 30-40 човека в нашата компания, които идват всяка година да карат ски в Банско и купуват сезонни карти. Имаме и жилища тук, които няма как да преместим на Алпите, където е по-евтино да караш ски”,  допълни той.

Според него тази година в Банско няма да дойдат туристи. "Чуждите туристи също не могат да търпят такива простотии”, категоричен е Савчев.

Докато търсеха помощта на журналистите и операторите, протестиращите бяха обградени от над двайсет охранители и цивилни полицаи, които се опитаха да ги изблъскат от ски зоната. Няколко от спасителите настървено издърпаха от ръцете им протестния афиш и го скъсаха пред очите на смаяните туристи и скиори. Униформен полицай пък задърпа двама от протестиращите мъже и направи опит да ги арестува.

"Протестирам, защото е скъпо. Нищо лошо не съм ви казал, не ви обиждам, просто казвам, че е скъпо. Какво лошо има в това да кажа, че е скъпо - сезонната карта е вдигната с 48 % - от 980 на 1450 лева ", обърна се към агресивните охранители Стефан Цанев от София.

"Това е България!", каза с огорчение Цанев и се оттегли от камерите и обективите на журналистите.

В крайна сметка протестиращите туристи решиха сами да напуснат празника за откриването на ски сезона и си тръгнаха разочаровани от пистите.

"Това е провокация", заяви пък Атанас Кондев, шеф на охраната в ски зоната.

Иначе сезонът бе открит бляскаво. Специално за церемонията зимния курорт за първи път посети най-големият скиор в съвременната история Херман Майер.

40-годишният австриец, популяран с прозвището Херминатора, заедно с петкратния носител на Световната купа и Почетен гражданин на Банско - Марк Жирардели, и родния ни скиор № 1 Петър Попангелов направи няколко демонстративни спускания по писта "Алберто Томба".

Гостите на откриването на сезона имаха възможност да премерят сили с трите ски звезди в играта "Победи Шампионите!"

Истински празнична бе атмосферата на "Бъндеришка поляна", за което допринесе и топлото и слънчево време. На откритата сцена пяха Графа, Бобо и Печенката, а за доброто настроение на многобройните любители на белите спортове се погрижи и шоуменът Део, който бе водещ.

"Въпреки че тази година Банско не е домакин на световни купи, курортът е готов да приеме колкото се може повече туристи. Очакванията ни са за силен сезон", заяви кметът на планинския град Георги Икономов.

 

ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА НА ТУРИСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Не бива така!15:34 - 15.12.2012
И студентската сезонна карта е с 50 % по-скъпа.Как ще подготвя студентите НСА ? На банскалии им е все едно-те всички са "академици", ама все пак и малко гостоприемство...Може би искат акцентът на туризма да падне върху механите ?
грозен гербераст14:45 - 15.12.2012
така разбира бай ганьо бизнеса и туризма. кото има протест за цените - веднага охранители и милиционери се намесват. затова ще гледате през оная ми работа световна купа вече в банско. хората дойдоха видяха и тази година ви казаха айй сиктир
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK