Хегемоните ще продължат да царуват и през сезон 2020/21

Ювентус спечели 9 поредни титли в Серия А

В три от петте големи първенства в Европа второто десетилетие на 21-ви век премина под тежката хегемония на един отбор. Ювентус спечели 9 поредни титли в Серия А, където нито Интер или Милан, нито Наполи, Рома или Лацио бяха способни да спрат серията на “Старата госпожа”.

Байерн е господарят на Бундеслигата, като триумфира със Сребърнета салатиера в 8 последователни години от 2013-та до 2020-та. А във Франция финансовото могъщество на ПСЖ се пренесе логично и на терена – столичани завършиха на първо място в 7 от последните 8 сезона.

Колкото и да са интересни тези шампионати, еднообразието на върха започва да омръзва на феновете. Възможно ли е поне в някои от тези лиги (Серия А, Бундеслига, Лига 1) да видим различен шампион през пролетта на 2021 г.

Стартът на сезона даде примери като дългогодишните хегемони не са недосегаеми. Юве беше затруднен още във втория мач от Рома, в който все пак се спаси от поражение с два гола на Кристиано Роналдо. След шумната победа с 8:0 срещу Шалке на старта на германското първенство Байерн беше опозорен с 4:1 при гостуването на Хофенхайм. Най-проблематично беше началото за Пари Сен Жермен, който загуби два от първите си 3 мача в първенството.

Но въпреки някои спънки на старта малцина биха заложили срещу настоящите шампиони на Италия, Германия и Франция в 9-месечния маратон, стартирал през септември и завършващ през май. Дори само да погледнем коефициентите на бет365 спорт, придобиваме представа за това, че трите хегемона все още държат на достатъчно голямо разстояние конкуренцията на вътрешната сцена.

Юве може и да не стигне до 10-то поредно “скудето”

Ако все пак търсим къде е най-вероятно да се случи пробив, то може би шансът това да стане в “калчото” е малко по-реалистичен в сравнение с Бундеслигата и Лига 1. Воден от Кристиано Роналдо, Ювентус отново е фаворит, но ще има сериозен опонент в лицето на Интер, начело на който застана легендарният халф Андреа Пирло. Не бива да се подценяват и шансовете на Милан, който демонстрира прогрес в края на миналия сезон.

В Германия отново Борусия Дортмунд може да държи баварците под пара, но непостоянството на “жълто-черните” неведнъж ги подхлъзна в предишни години, едва ли и сега ще бъде по-различно. Във Франция проблемите за ПСЖ едва ли ше дойдат от стартиралите отлично Рен и Лил, а по-скоро от обичайните конкуренти Олимпик Марсилия и Олимпик Лион. Едва ли обаче шампионите ще бъдат свалени от върха.

Интригата е в Англия и Испания

В две от петте най-силни европейски лиги все пак се очаква да станем свидетели на свирепа надпревара за първото място. Ливърпул е фаворит за нова титла във Висшата лига и все пак Манчестър Сити, въпреки конфузната загуба с 2:5, е амбициран да си върне шампионския трофей от мърсисайдци. А в Ла Лига е напълно реалистичен трибой в битката за върха. Реал Мадрид ще се опита да запише втори пореден шампионски сезон, което не се е случвало от 12 години насам.

А Барселона ще направи всичко възможно да не го позволи във вероятно последния сезон на Меси при каталунците. В спора този път може да се намеси и Атлетико Мадрид, който привлече ненужния в Барса Луис Суарес и заформи наистина впечатляващ състав, готов да бъде пълноценен конкурент на грандовете от “Сантяго Бернабеу” и “Камп Ноу”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK