"Хамас" и "Ислямски джихад" не приемат мирния план на Египет

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Предложението бе разработено съвместно с Катар

Групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" в понеделник отхвърлиха египетското предложение да се откажат от властта в Ивицата Газа в замяна на постоянно прекратяване на огъня.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира египетски източници по сигурността.

От "Хамас" обаче по-късно отрекоха да са отхвърляли напълно предложението и настояха, че не са запознати с детайлите на документа, съобщава "Ал Джазира". 

"Не може да има преговори без пълно спиране на агресията, отбеляза Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на "Хамас". Ръководството на "Хамас" се стреми с всички сили към пълно, а не временно прекратяване на агресията и кланетата над нашия народ", каза той.

Припомняме, че Египет представи амбициозно предложение за прекратяване на войната между Израел и "Хамас". То включва прекратяване на огъня, поетапно освобождаване на заложници и създаване на палестинско правителство от експерти, които да управляват Ивицата Газа и окупирания Западен бряг. Предложението бе разработено съвместно с Катар. 

Новината за предложението дойде, след като израелските въздушни удари нанесоха тежки удари върху централната и южната част на Газа.

Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че войната няма да приключи скоро. По думите му Израел не се отказал от първоначалните си цели.

Повече от 2,3 милиона души пък бяха разселени. ООН неколкократно предупреди, че Газа е пред хуманитарна катастрофа.

Повече от 20 000 палестинци са били убити по време на 11-седмичната война с Израел.

Смята се, че повече от 100 заложници все още са задържани в Газа.

Израел няма да поднови визата на член на персонала на ООН в страната и също така ще отхвърли искането за виза на друг служител на ООН, съобщава "Ал Джазира". Решението е взето, тъй като страната за пореден път изразява недоволството си от организацията, която критикува израелските действия в Газа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK