Хакан Фидан: Не може да има различен стандарт за Украйна и Палестина

Снимка: БГНЕС

Турският външен министър подчерта, че Израел трябва да сложи край на насилието

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан заяви днес, че международната общност не може да има различен стандарт за Украйна и Палестина, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Не може да има отделен стандарт за Украйна и отделен за Палестина, ако искаме справедлив свят, трябва винаги да се държим принципно и последователно", заяви Фидан на съвместна пресконференция днес с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, който е на посещение в Анкара.

Турският министър посочи, че случващото се в Газа е било главната точка на разговорите днес в турската столица, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер.

"От няколко дни жителите на Газа са подложени на тежки бомбардировки и безмилостно избиване", заяви Фидан и добави, че "не е възможно да останем безмълвни пред лицето на това клане и тази жестокост".

Фидан подчерта, че Израел трябва да отстъпи от този път, по който е поел, и да сложи край на насилието. 

"Израел трябва да осъзнае, че игнорирането на палестинците няма да доведе до никъде. Неприемливо е някои държави да подкрепят клането в Газа. Не искаме човешката трагедия да се превърне във война, която ще засегне страните от региона. Призоваваме всички участници да подкрепят трайния мир", каза още той.

Според турския външен министър трябва да бъде създадена платформа, където да се обсъждат различни гледни точки, ориентирани към намиране на решение. 

"Вярваме, че най-подходящата платформа за тази цел ще бъде международна мирна конференция. Ние, Турция, в координация с нашите приятели сме решени да дадем своя принос за осигуряване на прекратяване на огъня и установяване след това на траен мир. Готови сме също така да поемем отговорност като гарант по време на етапа на изпълнение на споразумението", каза още турският външен министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK