Хаджидимово и Сатовча отбелязват своя празник на 6-и май

снимки: infomreja.bg, архив

На 6-и май – Гергьовден, град Хаджидимово и село Сатовча отбелязват своя празник. И в двете населени върви усилена подготовка за предстоящите тържества.

В Хаджидимово специално за празника кметът Людмил Терзиев предприе обновяване на площад „Димо Хаджидимов” и освежаване фасадата на общинската администрация. В града празникът Гергьовден се чества с много музикални изяви, фойерверки и всенародно веселие.

На 6-и май храмов празник има и манастирът "Свети Георги Победоносец” край Хаджидимово. Дни преди големия християнски празник са резервирани вече всички стаи към манастира, където в нощта срещу Гергьовден отсядат стотици християни, мюсюлмани и гости от цялата страна, търсещи изцеление, вяра и помощ. 

В жертва на Гергьовден в манастира край Хаджидимово се принасят стотици агнета, предимно от именяци и техните семейства.

Празникът на град Хаджидимово започва вечерта на 5-и май, като на площада пред общината почти два дни празнуват стотици местни жители и гости.

На Гергьовден в Хаджидимово се прибират много гастербайтери и изселили се от общината преди години хора, които се събират на родови и приятелски срещи на този ден.

Празникът на Сатовча от години се чества на 6-и май – Гергьовден. На този ден родопското село се превръща в истинска цветна градина. Задължително се почитат и останалите живи фронтоваци, към които кметът Арбен Мименов, администрацията и  местните жители отдават заслужена почит и уважение.

Същинският празник на село Сатовча се провежда на площада, където пред паметника на загиналите във войните се полагат венци и цветя. Музикалната програма, организирана от общината с гост изпълнители и местни самодейни групи, продължава почти през целия ден. Вият се хора, заведенията са пълни, а млади и стари се поздравяват и си пожелават здраве и късмет.

 

снимки: infomreja.bg, архив
Манастирът "Св. Георги Победоносец" край Хаджидимово
Празник на село Сатовча
Кметът на община Сатовча Арбен Мименов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK