Гърция ни върна 34-годишен гастарбайтер-жив скелет, държан месеци в плен и без храна край Драма

снимка: infomreja.bg

34-годишен български гражданин, изтезаван, затворен и държан без храна в Гърция бе приет в благоевградската болница, предаде кореспондентът на БГНЕС. Кадир Мехмед от с. Голямо вода, Разградска област, е предаден на българските власти вчера след обяд на ГКПП „Илинден-Ексохи” на българогръцката граница край Гоце Делчев. С линейка на ЦСМП-Г. Делчев, буквално живия скелет е транспортиран до МБАЛ-Благоевград.

За случая е уведомена полицията, по неофициална информация българинът е открит в безпомощно състояние край Драма, след което е настанен в гръцка болница. Според несвързаният и лаконичен разказ на Кадир, той е бил държан в плен с още трима българи, след като през пролетта отишли да работят в южната ни съседка. Според Кадир тримата му колеги успели един по един да избягат от пленничеството, той успял последен, ходил докато паднал в несвяст. На този етап не става ясно къде, при кого и като какъв е работил Кадир, най-вероятно е бил пастир в някое от селата край Драма.

Предстоят разпити от страна на полицията, справка в масивите на Гранична полиция ще установи кога е влязъл в Гърция. Уведомените за пациента-гастарбайтер медиците в МБАЛ-Благоевград били изумени от здравния статус на разградчанина. „Такъв гръден кош съм виждал само в учебник”, казал завеждащия отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград д-р Димитър Недин. Кадир бил с хлътнал гръден кош, с изпито лице и крайници само кости, за около 4 месеца е загублил 30 килограма от теглото си, в момента тежи около 45 кг.

Обстойните медицински изследвания, направени късно снощи са установили, че Кадир няма открити заболявания, вътрешните органи и кръвната картина са в нормални граници. Просто вследствие на това, че е държан без храна е отслабнал неимоверно/на снимката/. По неофициална информация от снимката на личната му карта, издадена тази пролет, гастарбайтера бил в цветущ външен вид. Днес директора на МБАЛ-Благоевград свиква началниците на отделения, за да умуват къде да настанят изнемощелия и отслабнал като след нацистки концлагер българин. В МБАЛ няма клинична пътека за възстановяване като в случая с Кадир Мехмед.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK