Гурбетчии от Гоцеделчевско смаяха Кипър с родни баници и луканки

Красиво българче красеше щанда на България в Никозия, снимки: личен архив

Българският щанд, подготвен от родителите на ученици в едно от най-престижните частни училища в Никозия - „American Academy”, бе един от най-атрактивните на проведения преди дни традиционен международен благотворителен панаир, организирано от самото училище. Това съобщиха за ИНФОМРЕЖА гастарбайтери от Гоцеделчевско, чиито деца са възпитаници на престижната академия в столицата на Кипър.

„Нашия щанд подготвихме благодарение на активното съдействие на посолството ни в Кипър, начело с посланика Христо Георгиев. Той също бе сред нас по време на панаира, който организира ежегодно ръководството на училището", разказаха българските емигранти от Неврокопско.

Те разказаха, че интересът е бил огромен и много родители и гости на събитието са останали очаровани от българските баници, сирена, кашкавали, луканки, филе "Елена" и други месни продукти, както и от вината и други традиционни за българската кухня ястия. Посетителите се впечатлили силно и от мартеницата, националните носии и всичко, изложено на щанда, което било изкупено за отрицателно време.

В международния панаир тази година са взели участие 13 държави. Целта и политиката на академията била с подобни прояви да се утвърждава международния характер на училището, известно със своята толерантност и голям брой ученици от различни държави.

Със свои щандове на благотворителния панаир наред с България тази година са участвали родители на ученици от Бразилия, Германия, Египет, Словения, САЩ, Филипините, Индонезия, Австралия, Франция, Кипър, Индия и Италия.

Българските гастербайтери са участвали в този панаир за първи път. "Повече от 500 гости - деца, родители и приятели на академията, опитаха от традиционните национални ястия и се запознаха с историята и туристическите забележителности на всяка една от участващите държави. Подготвена бе и богата програма от учениците на академията. Събраните средства ще се използват от Родителския комитет за благотворителни цели", обясниха утвърдената традиция на ръководството на училището българските гастарбайтери, които са категорични, че занапред ще участват всяка година в нея.

Те коментираха още, че животът им в Кипър е подреден и въпреки кризата държавата им е осигурила както добре платена работа и обучение на децата им, така и нормален жизнен стандарт. Въпреки това носталгията по родината на всички работещи в Кипър е голяма и общността често се събира да празнува по български националните и други празници заедно.

"Следим нещата в България денонощно, а окото ни към родния край е "ИНФОМРЕЖА", признават гурбетчиите от Неврокопския край, работещи в Кипър.

 

Майки на български ученици представиха България в Никозия
Посланикът на България в Кипър бе неотлъчно със сънародниците си по време на изложението
Българският щанд на традиционния училищен панаир
Красиво българче красеше щанда на България в Никозия, снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

от Кипър17:39 - 26.03.2014
Поздравления Инфомрежа
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK