Губернаторът на Флорида изпраща бойци на Националната гвардия в Тексас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Те трябва да подпомогнат охраната на границата между САЩ и Мексико

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви, че планира да изпрати повече от 1100 войници от Националната гвардия и служители на правоохранителните органи в Тексас, за да подпомогнат охраната на границата между САЩ и Мексико, предаде АП, цитирана от БТА.

Губернаторът републиканец заяви, че изпраща 800 войници, 200 служители на Департамента за правоприлагане на Флорида, 101 щатски войници и 20 служители по опазване на дивата природа. Флорида ще изпрати и пет самолета, 17 дрона, две командни машини и 10 лодки, се посочва в съобщение за медиите. Щатските и федералните служители са обезпокоени от възможното рязко увеличаване на броя на пресичащите границата, след като миналата седмица приключиха ограниченията за предоставяне на убежище от времето на пандемията.

"По моя заповед щатските агенции, включително правоприлагащите органи и Националната гвардия на Флорида, се изпращат в Тексас, като средствата включват персонал, лодки и самолети", се казва в изявлението на ДеСантис.

ДеСантис преди това изпрати подкрепа на южната граница на САЩ в Тексас и Аризона през 2021 г. след молби за помощ от губернаторите на тези щати.

ДеСантис, за когото скоро се очаква да обяви кандидатурата си за президентската надпревара през 2024 г., превърна имиграцията в основен въпрос по време на мандата си като губернатор. Миналата седмица той подписа мащабен закон за имиграцията, който подсилва неговата програма за преместване на мигранти и ограничава социалните услуги за имигрантите, които нямат постоянен законен статут.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK