Гръцката полиция разби организация за незаконно донорство на яйцеклетки и осиновяване

Снимка: Пиксабей

Организацията е действала в център за асистирана репродукция в Крит

Престъпна организация, занимаваща се с незаконно осиновяване на бебета и експлоатация на жени като донори на яйцеклетки или сурогатни майки беше разбита от отдела за борба с организираната престъпност на гръцкия остров Крит, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Според официалните изявления на гръцката полиция е била проведена мащабна операция в Крит, Атина и Солун във вторник, при която са арестувани девет души заедно с лидера – 73-годишен местен лекар.

Срещу задържаните са повдигнати обвинения за създаване и участие в престъпна организация, трафик на хора, фалшифициране, измама, физическо увреждане, наркотици, както и за престъпления по закона за прилагане на медицинска асистирана репродукция.

Информация от разследването посочва, че членовете на организацията са имали дългогодишни незаконни действия в областта на търговията с яйцеклетки, оплождане ин витро, както и с осиновяването на бебета.

Организацията е развивала своята незаконна дейност в център за асистирана репродукция в Крит, като „брокери“ са намирали уязвими чуждестранни жени, които са били прехвърляни в Гърция и са били използвани като донори на яйцеклетки или сурогатни майки. Жените са били следени, за да отговарят на изискванията на клиентите от цял свят.

Членовете на организацията са съставяли и редица фалшиви документи като съдебни решения и медицински документи.

Незаконната финансова облага на организацията от фиктивни операции на ембриотрансфер надхвърля 120 000 евро, съобщава агенцията. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK