Група туристи от Кюстендил с обиколка из Рупите

Снимки: ТД “Осогово“ - Кюстендил

Група туристи от ТД “Осогово“ - Кюстендил посети Рупите, храма на Ванга, град Петрич, хижа Беласица, Лешнишки водопад, Конгуро и Самуиловата крепост. Метеорологичните условия не позволиха изкачването на връх Радомир (2029 м.н.в.), известен сред местните и със старото си име Калабак.

„И така, първото място, на което се спряхме бе Рупите. Това е едно от онези места, чиято природа е в състояние да възхити, вдъхнови и омиротвори. Невероятната красота на тази местност е способна да създаде у всеки чувство на хармония и спокойствие. Същевременно с това около Рупите цари и един ореол на мистика и енергиен заряд, навярно свързан с факта, че Ванга избира това място за свой дом. В резултат от изригване на вулкана в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Храмът „Света Петка Българска“ приютява стотици миряни всеки ден, които искат да се поклонят пред Ванга и да запалят свещи в църквата“, коментира секретарят на ТД „Осогово“, Силвия Михова.

Обиколката на ентусиастите продължи с хижа Беласица и Лешнишкия водопад, който е с височина отблизо 7 метра. Туристическата обиколка включи и Самуиловата крепост. Паметникът на цар Самуил е дело на художника проф. Борис Гондов. Представлява изразителна, величествена фигура в цял ръст, но с превити колене. Владетелят – прекършен не от поражението, а от болката, която ще го убие, по своите осакатени сподвижници. От двете му страни на пана са изобразени релефите на войниците – едновременно трагични и величави.

„На какво чудно място сме само – ако хванете картата на България, се намираме в нейния долен ляв ъгъл. На пет километра от нас е македонската граница. Но на толкова е и гръцката, която върви по билото на Беласица… Заслужава си да се посети отново!”, казва още Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK