Гранична полиция отчита спад на мигрантите със 70%

Снимка: Infomreja.bg

Близо 1900 мигранти самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция

По информация на ГД „Гранична полиция“ от началото на годината до 31.01.2024 г. опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. Това е с 69% по-малко в сравнение с януари миналата година, когато са били към 6380.

Отчетеното намаление е резултат от предприетите мерки от ГДГП и доброто сътрудничество с турските власти. За посочения период 75 нелегални мигранти са задържани от служители на ГДГП на българо-турската граница.

По подадена от българските гранични патрули информация турските гранични власти са задържали 10 лица на съседна територия. Близо 1900 мигранти самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Възможно е част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседната държава да са направили повече от един опит за преминаване на територията на Република България. Сред националностите на задържаните на вход на българо-турската граница най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 35, Сирия – 14, Палестина – 5.

По информация на дирекция „Миграция“ към 5 февруари т.г. в двата Специализирани дома за временно настаняване на чужденци в София и Любимец са настанени 207 чужденци, съобщават от пресцентъра на МВР. Капацитетът им от общо 1060 места е запълнен на 20%. За същия период на миналата година   там са били настанени 385 лица и тогава капацитетът е бил запълнен на 36 %. Анализът на цифрите показва спад с 26 % на настанените в специализираните домове.

За последната седмица настанените чужденци са 51, а от 1 януари до днес - 405, като най-голям е броят на гражданите от Сирия, следван от Афганистан. Спрямо същия период /1 януари до 5 януари 2023 г./ се отчита намаление от 50 %.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK