Граждански сдружения организират акция за събиране на книги за читалища и дрехи за нуждаещи се хора

Снимки: Личен архив

Фондация „Модус Вивенди БГ“ и женското дружество „Майчина любов“ излязоха  с призив към всички, които имат възможност и желание да дарят дрехи, обувки, спално бельо, играчки за нуждаещи се деца и възрастни хора.

Ще се приемат и книги, които ще бъдат предоставени на читалищни библиотеки и клубове.

Инициативата бе оповестена преди месец и още преди началото на акцията, чийто старт е на 16 и 17 юли, първите дарители се отзоваха.

Офисът на фондация „Модус Вивенди БГ“ до социалната трапезария, в която е и офисът на сдружение „Майчина любов“, в тези два дни ще бъде отворен от 10 до 13 и от 16 до 18 ч.

Следващите дати също ще бъдат своевременно обявени. В градинката пред офиса и паметникът на най-известната кюстендилска дарителка Лили Шмидт, на който е изписано, че Доброто е дар от Бога.

Организаторите ще правят опис на даренията и периодично заедно с доброволно присъединили се към осъществяването на инициативата граждани ще ги разпределят за нуждаещите се.

Молбата е това, което се донася, да бъде чисто и в добро състояние. Книгите ще бъдат предоставени на читалища, които биха искали да попълнят своя библиотечен фонд.

Могат да бъдат дарявани и стари снимки, както и периодични издания – вестници, списания, каталози – отпреди 1989 г. , които при проявен интерес ще бъдат дарени на Историческия музей и на Държавен архив.

Идеята е нищо, което може да се окаже ценно, нужно и полезно за някого, да не отива просто така, в контейнерите за смет.

Кюстендилци от различни поколения вече показват сериозна гражданска активност и отговорно мислене в случаи, в които трябва да се помага, със сигурност ще го направят и сега, изрази увереност Виолета Атанасова, председател на двете неправителствени организации.

Първите дарени книги вече отидоха в библиотеката на читалището в с. Гирчевци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK