Граждански искове за над 200 млн. лв. от пострадали при атентата „Сарафово”, сред тях и близките на Мустафа Кьосов от Юруково

Снимка: БГНЕС, архив

48 граждански иска за общо 217 174 000 лв. има от пострадалите по делото „Сарафово”, обобщиха за БГНЕС от съда след заседанието днес. Исковете са на пострадалите израелски и български граждани за имуществени и неимуществени вреди. Днес съдът прецени само дали са допустими гражданските искове.

„И всъщност те бяха своевременно предявени от лица, които са активно легитимирани да сторят това, така че съдът ги прие за съвместно разглеждане в настоящия наказателен процес. А доколко и в какъв размер те ще бъдат уважени, е въпрос по същество, който накрая съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт”, обясни пред журналисти след заседанието прокурорът по делото Калина Чапкънова.

Днес стана ясно, че процедурата за призоваването на пострадалите и разясняване на правата им за всички израелски граждани, е изпълнена. „Тоест за следващото съдебно заседание реално ще бъде даден ход на делото, освен ако няма някои други обстоятелства, които не могат да бъдат предвидени", каза Чапкънова. Следващото заседание е насрочено за средата на ноември.

През юли стана ясно, че пострадалите при атентата на бургаското летище са поискали военното крило на ливанската групировка "Хизбула" да бъде страна по делото. „Няма каквито и да са нито данни, нито доказателства по делото за връзката на двамата обвиняеми с тази организация”, каза прокурор Чапкънова.

БГНЕС припомня, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

В средата на юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2