Гражданите гласуваха, ЕС решава дали да местим стрелките

Снимка: Infomreja.bg

Край на гласуването „За” или „Против” смяната на лятно и зимно часово време. Днес изтича допитването на Европейската комисия до гражданите дали да се местят стрелките, или не.

Въпросът стана особено актуален, след като Литва, Финландия и Естония поискаха ЕС да отмени практиката. В Брюксел очевидно не са очаквали, че допитването ще предизвика такъв интерес, че сайтът дори блокира, съобщава НОВА.

На 8 февруари 2018 г. Европейският парламент призова за оценка на смяната между лятно и зимно часове време.

Евродепутатите приеха резолюция, в която призоваха за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват как им се отразява на здравето смяната на часа, която се случва два пъти годишно.

ИНФОМРЕЖА направи проучване. Чрез анкета попитахме читателите си: Искате ли да се отмени лятното часово време?

Възможните отговори, между които читателите избираха са:

Да, астрономическото време е по-полезно за здравето.

Не, не ми пречи смяната на времето.

Не, защото имам повече време за работа.

Нямам мнение по темата.

За това времето да не се променя, т.е. да бъдем целогодишно на астрономическото време, са гласували най-много хора – 38,68%.

Колебливи са резултатите, но значително по-ниски, между двата варианта: „Не, не ми пречи смяната на времето“ и „Не, защото имам повече време за работа“. Според 8,02% смяната на времето не им пречи, а според 6,02% през лятното часово време имат повече време за работа.

Едва 1,43% нямат мнение по темата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK