Граждани и студенти разговарят с кмета Камбитов

Снимка: Infomreja.bg

Думата на граждани, живеещи в района на ул. „Славянска“, също се чу. Те изключително гневно подчертаха, че нередностите, случващи се в района, са много. Гонки по улицата, недостатъчно добро осветление, разбити тротоари, паркирани неправилно коли и изключително слаб контрол отстрана на КАТ. Това са болните точки, които са довели и до вчерашната смърт на младата Фатиме.

Думата на студентите бе значително по-силна обаче, защото младежките гласове за миг оставиха без думи кметът на Благоевград. При провелия се разговор по настояване на студентите пред сградата на общината, Камбитов призова няколко пъти към смирен диалог и че е готов да работи за предотвратяването на подобни трагични събития. Градоначалникът каза, че е родител на 3 деца и напълно осъзнава тежестта на случилото се. Но сам Камбитов каза, че е редно всички да си признаят, че всички правят нередности, свързани с шофирането и като пешеходци.

Вариант 1 за изграждане на пешеходна светофарна уредба остава най-удачен, въпреки че кметът уточни, че при засиления трафик в града, това може да доведе до задръствания.

Вариант 2 за изграждане на кръгово кръстовище напълно отпада заради наклона на пътя. Четирите страни на „Славянска“, „Дойран“ и „Ал. Хумбалт“ не са предназначени за радиус на кръга.

Вариант 3 за изграждане на спящи полицаи остава валиден с обещание, че това ще се случи до седмица. Отново опасенията на кмета са, че ще се задръсти движението.

Вариант 4 за изграждане на надлез според градоначалника е напълно неефективен и ще действа само в 10%.

Сигнали за недостатъчна видимост от колите и паркирали неправилно коли са достигали до община Благоевград, призна кметът. Многократно бе подчертано от страна на управата, че не се бяга от отговорност, че в общината не всичко е на ниво и че не се „прехвърля топката“ от институциите, но решението на проблема, подчерта Камбитов, започва от „самите нас като участници в движението“ било като шофьори или пешеходци.

Пред входа на общината кметът отправи въпрос и към самите студенти, повечето от които са шофьори, дали те спазват на 100% закона.

Граждани казват: „Има я маркировката, има ги знаците, но колите продължават да паркират навсякъде! Знаците са сложени така, че не се виждат. Аз минавам всеки ден с детето ми на път за училище. Това ли поводът да се съберем днес тук?! Огромна е болката ми! Всичко е направено както трябва, но липсва контрол. Може би има един-два акта, които се правят избирателно за месец. Не обвинявам никого, но питам къде е общината, полицията, кварталният, който е делегиран сега. Осветено е прекалено малко. Минете сутрин в пиковия час! Много родители избират да пускат децата си с такси до училище вместо да ги пускат пеша. Решението на проблема е контрол!

Гергана, живееща на метри от смъртоносната пътека, станала свидетел на инцидента. Прибирала се с такси. Сама пожела да говори пред медиите, разстроена и гневна едновременно.

"Вечерта през терасата си наблюдавах отново преминаващите коли, които не пропускаха пешеходците! А виждат цветята! Няколко часа след случая! Тук има университет, две гимназии. Това остава травма за цял живот. Имам малък брат, в 4. клас. Пускаме го с такси за училище, защото е невъзможно преминаването. Не обвинявам нито пешеходците, нито шофьора. Виновни са органите на реда. Те са хората, които трябва да осигуряват контрол. Според мен трябва да има светофар! Но защо ние трябва да даваме предложения, нали има компетентни органи! През 2014 сме подали молба до общината това кръстовище да се обезопаси! Никой не обърна внимание! Полицейски патрул аз не съм виждала! Осветлението по улицата свъвсем не е достатъчно. Стават и грабежи. Днес съм тук в знак на простест срещу войната на пътищата"

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK