Горски служители са участвали в гасенето на пожари в страната

Снимки: МЗХ

Над 500 дка широколистна и иглолистна гора са засегнати от пожарите

Близо 100 горски служители са гасили пожари в горите през последното денонощие. Работещите в стопанствата на Сливница, Асеновград, Стара Загора, Свиленград, Петрич, Казанлък и други участваха в овладяването на огъня при 13-е произшествия възникнали за 24 часа, съобщават от земеделското министерство.

Над 500 дка широколистна и иглолистна гора са засегнати от пожарите. Големи са щетите в горски масиви в района на Стара Загора, където пламъците обхванаха 200 дка иглолистна гора. Благодарение на превантивните противопожарни мерки, като изграждане на минерализирани ивици и просеки, пожарът бързо беше загасен и щетите ограничени. Около 200 дка широколистна гора бе засегната при пожара в Сливница, където все още се работи по цялостното овладяване на огъня. През цялата нощ на място са били горски служители, пожарникари, представители на община Драгоман и доброволци. Предвид трудният терен, недостъпен за тежка техника, на много места огънят се гаси само ръчно. Увредени горски територии има и в стопанствата в Асеновград, Маджарово, Земен и Клисура.

Благодарение на бързите действия на служителите в горските стопанства, навременната намеса на пожарната и оперативната организация всички възникнали пожари са овладени. По този начин не само са ограничени щетите в горите, но е гарантирана и безопасността на хората в населените места в близост до огнените огнища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK