Гордостите на Камбитов се оказаха проблеми за Томов

Снимка: Infomreja.bg

ОБЗОР: Томов разкри числа пред медиите

С нов храм, парк и работни места ще започне 2020 година в Благоевград.

Това стана ясно след пресконференция, свикана от кмета Румен Томов, който даде информация за плановете, подети от Общината.

Започваме процедури за изграждането на православен храм в района на пазара. Там има отстъпен терен и имам намерение до година той да бъде изграден. Според мен църквата е един от символите за обединяване на хората в едно населено място. Провели сме разговорите с митрополит Серафим, който одобри мястото.

Самият терен се намира в центъра на пазара и в момента има малко метално параклисче с икона и свещник за вярващите и за тези, чиито свети Мина покровителства. Мястото е осветено преди 10 години, а планове на построяване на храм там бяха правени и от предното управление.

Явява се проблем с паркирането и движението в пазарните дни – сряда и събота.

Но който иска да отиде на църква – ще го направи без да търси препятствия, отбеляза кметът.

През март тази година на среща между кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и Неврокопския митрополит Серафим бяха обсъдени подробности около изграждането на нов православен храм в Благоевград.

За църквата имаше изготвен проект. Храмът щеше бъде издигнат в парк „Македония“.

Площта, на която щеше да се разпростира, е 800 кв. м, като щеше събира около 2000 миряни.

Църквата е институция, която е взела решение къде да се намира храмът, а аз съм поел ангажимент да помагам, каза днес Томов.

Средствата ще са от дарители – юридически и физически лица. Загатната бе и темата за „анонимния дарител“, с който бившия кмет е разговарял.

„Църквата има достатъчно съветници по тези въпроси – но по принцип Църквата не желае един човек да инвестира в един храм“.

Храмът ще бъде разгърнат на 3 723 кв. м., от които църквата иска около декар.

В близост до пазара бе спряган и терен за построяване на спираловиден паркинг на няколко етажа, който да бъде управляван от Общината. Този план няма да се реализира, тъй като мястото е твърде малко като площ и е безсмислено да се влага инвестиция, особено на обем от по десет коли на ниво, които ще могат да ползват мястото.

Пазарът ще бъде запазен, за да не ощетяваме хората, които произвеждат и търгуват там, уточни градоначалникът.

Втората процедура също е с ход за изграждане на промишлена зона между Покровнишко шосе и Зелен дол.

На 17-и октомври бе подписан Меморандум за изграждане на модерен бизнес парк в областния център. Индустриалната зона ще бъде разположена върху 115 дка общински терен, който се намира в непосредствена близост до главен път Е-79.

Месец по-рано при посещението на премиера Борисов на депото, открито от кмета Камбитов, стана ясно, че е взето решение за изграждане на индустриална зона Симитли – Благоевград.

Взели сме решение за създаване на индустриална зона „Симитли- Благоевград“. Индустриалната зона обедини двата града. Имаме много инвеститори, но се оказа, че в Благоевград няма земя. Всичко така сте разпродали, раздали, правили, приватизирали, купили тези „честните“ преди нас, че в момента няма къде да се направи индустриална зона, бяха думите на Борисов.

Повече за проекта разкриха тогава и самите градоначалници на Благоевград и Симитли.

Имаме предварителни разговори с подкрепата на премиера и министър Караниколов. Идеята е в Симитли и Благоевград (идеята се уточнява дали обща, или всяка община по отделно) да се направи индустриална зона, започна Камбитов.

В Благоевград има общо около 400 дка земя, а в Симитли има терен на бившите Погреби, който е над 300 дка и предразполага за направата на такава зона. Голяма част от съпътстващата инфраструктура е направена. Коментираме с Камбитов и Борисов създаването на една обща зона, защото разстоянието Симитли – Благоевград е 10 мин., а с новата магистрала - 5 мин., каза Апостолов.

Третата процедура, задействана под ръководството на кмета Томов, е изграждането на парк във военното поделение. В парка ще има алеи, със озеленяване, водни каскади.

На Благоевград му липсва зеленина в центъра, подчерта кметът.

Немски инвеститор пък е избрал Благоевград за откриване на нови работни места. На терен за закупуване в Текстилния комбинат е започнала подготовката за въвеждането на немската фирма „Отобок“, която инвестира 10  млн. евро и разкрива между 100 и 300 работни места. Компанията е международна, има бази в над 50 държави и е лидер в бизнеса – а именно изработка на протези, колани, протези с ел. управление.

Второто предприятие, за което също са налични процедури за навлизане в благоевградския пазар, е датско, но името му бе спестено от кмета. Развитието му е в хранително-вкусовата сфера. Инвестицията е за 50 млн. лв., а разкритите работни места се очаква да са между 500 и 600.

Инвестицията на Община Благоевград за 2018 по отношения на договори с медиите или за осигуряване на така наречения „медиен комфорт“ е 210 000 лв. А за девет месеца за 2019 сумата е 260 000 лв.

Сметките са направени след проверка, изискана от кмета на Благоевград – Румен Томов.

Аз нямам намерение Общината да отделя такива суми за медийно спокойствие. Ако иска някой да публикува, да търси – вие сте журналисти и имате право да работите. Мисля, че позицията ми е правилна. Без медийни договори и комфорт, заяви Томов.

Още на първата си редовна пресконференция градоначалникът изтъкна, че прекратява медийните договори, които са били сключвани през общинската фирма „Благоевград Фест“, която вече е закрита.

А сумите за провеждането на културни мероприятия в Благоевград се оказаха колосални на фона на далеч по-важните проблеми, които вече бившият кмет каза, че разбрал преди втория тур на изборите.

Кметът Томов коментира атаките, основно в социалните мрежи, относно „запалването“ на коледните светлини и липсата на заря, които средства градоначалникът реши и оповести, че разпределя за лечението на болно дете. Именно това действие на Томов бе наречено от злобните езици – популистко.

Тези атаки идват основно от две дами, които са бивши служителки на общината – високопоставени служителки, подчерта кметът.

„Блуз и джаз фестивал“ е с предени 65 000 лв. по план, но са отчетени 74 892 лв.

За фестивала „Тара-ра-бумбия“ са заложени 100 000 лв. план, но 183 463 лв. са похарчени.

За честванията на 24-и май по план са 50 000 – а в реалност - 56 770 лв.

Фестивал „Франкофоли“ или гордостта на бившия кмет – по план са предвидени 580 000 лв. Тук идва колосалната разлика, която може да се нарече и скандална. Фестивалът на френската музика е струвал на благоевгардчани 1 624 827 лв.

На 5-и декември 2018 за запалването на елхата са похарчени 56 000 лв., а тази година 13 660 лв.

Новогодишен банкет на Община Благоевград за 2018 събрал служителите, яли и пили за 45 373 лв.

Информацията е с цел прозрачност и да сломя атаките относно харченето на обществени пари, но аз прецизирам разходите, каза Томов.

Изключително много дейности са залагани и на фирми, които са на прага на обществените поръчки. Тоест ако има критерии за 30 000 лв., то сделката е била за 29 999 лв.

Одитът на общината продължава, а да края на следващата седмица ще бъде приключена проверката на прословутата общинска фирма „Благоевград Фест“, под чиито патронаж се организираха културни и развлекателни прояви.

Невъзможно се оказа настаняването на хора в социалните жилища в Благоевград.

Противоречива наредба, гласувана от ОбС, не дава право в жилищата да не се настаняват хора.

Според наредбата има три критерия за настаняване, от които са избрани два, като третият вариант е разхвърлян в две точки.

Спрямо тези две точки ние не можем да настаним нито един човек. Причината е, че в двете точки се повтаря едно изречение, че човекът не трябва да има вода и ток – като изискване на настаняване, обясни кметът Румен Томов.

Дори и бездомни хора не могат да бъдат настанени, защото те не отговарят на другите изисквания.

Тази наредба ще бъде внесена за корекции, за да може да започне настаняването на хора.

Още една подробност се откроява относно социалните жилища.

Договорите със строителя са сключени без Гаранция за добро изпълнение от самия строител.

Строителят може да извърши на добра воля определен ремонт или да бъде осъден от Общината.

След проведен разговор с кмета, е дадено обещание от фирмите да извършат необходимите корекции.

Законът за обществените поръчки (ЗОП) регламентира два основни вида гаранции при процедурите за възлагане на обществени поръчки – гаранция за участие и гаранция за изпълнение.

Гаранция, която регламентира ЗОП, е гаранцията за изпълнение. Тя служи за обезпечаване на доброто изпълнение на договора за обществена поръчка.
Гаранцията за изпълнение, когато представянето й е условие на възложителя, трябва да бъде определена като условия и размер в обявлението за обществена поръчка, респ. в поканата за участие при процедурите на договаряне без обявление.

За разлика от гаранцията за участие, която се дължи и представя от всички кандидати/участници в процедурата, то гаранцията за изпълнение се дължи само от участника, определен за изпълнител, като се представя до сключване на договора.

Гаранцията за изпълнение се определя от възложителя не като абсолютна сума (за разлика от гаранцията за изпълнение), а като процент от стойността на поръчката.

Мръсният въздух в Благоевград и боклуците на града са вечната тема, касаеща Общината, медиите и жителите.

Първо трябва да променим организацията на движението е града. Има заповед за нерегламентирано горене, която не се спазва в един определен квартал в града, но няма и санкционирани, призна Томов по темата с мръсния въздух.

Голям мобилен оператор пък подарява на Общината мобилна станция за горене за измерване чистотата на въздуха.

Междувременно стана ясно, че и промяна на местните данъци и такси няма да има.

Такса „Смет“ има вероятност да се повиши, когато депото заработи.

Аз имам идея всеки да плаща, колкото замърсява – тост на обем боклук. Има интелигентни системи за решаване на този въпрос, няма да има служител, който да мери всяка торба. Трябва да се научим да изхвърляме разделно, но първо трябва да извозваме разделно, каза кметът.

Спрян е договорът с фирмата, спечелила обществената поръчка за оператор на депото. След решение на кметовете, които сме в сдружението за депото, спираме работа с тази фирма на основание, че решение за възлагане на обществена поръчка трябва да бъде взето от петимата кметове в сдружението.

В този случай решението е взето само от г-н Камбитов, каза Томов.

Оператор на депото е общинската фирма „Биострой“, уточни още градоначалникът, верен на тезата си, че благоевградските фирми, трябва да работят в града. Необходимо е закупуването на 4 машини.

Има и проблем с подлеза при кв. „Грамада“. Има избран изпълнител, но процедурата е сгрешена, заради „едно проспано писмо“.

Община Благоевград е възложила обществена поръчка за обект 3-та категория, но в реалност обектът е първа категория.

В този случай Общината може да понесе от 25-50% санкция.

Все още не е ясно дали ще бъде спряна поръчката или самият изпълнител ще заведе дело срещу Общината за неспазване на договора.

На 24-и септември Атанас Камбитов направи първа копка на мащабния и дългоочакван проект за изграждане на подлез под жп линията в квартал "Грамада".

Проектът за изграждане на подлез към квартал "Грамада" е част от цялостен проект "Интегриран градски транспорт" по ОП "Региони в растеж", чийто срок на изпълнение е 30 месеца.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK