Голямо количество фалшиви препарати и медикаменти задържаха на МП Капитан Андреево

Снимка: АМ

Задържаните количества са открити при две отделни проверки през септември

Фалшиви 33 024 кг прах за пране, 8217 л течен почистващ препарат, както и 14 670 лекарствени продукти задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при две отделни проверки през септември, съобщават от агенцията.

При един от случаите на 26.09.2023 г. пристига товарен автомобил с чужда регистрация на път от Турция през България за Косово. Водачът – косовски гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока – перилни и почистващи препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение се установява, че стоката отговаря на декларираното по документи, но е със лога на известни марки.

Открити са 12 палета с опаковки по 2 и 3 кг- общо 9984 кг прах за пране и 16 палета с общо 8217,6 литра течен препарат за измиване на съдове. В хода на проверката, в предната дясна част на полуремаркето до челната стена, се установява, че са укрити и кашони с недекларирани лекарствени продукти. Открити са 14 670 медикамента, сред които инжекционни разтвори, ампули и таблетки с различно предназначение. На шофьора е съставен акт по Закона за митниците.

Другият случай е от 06.09.2023 г., когато е извършена проверка на товарен автомобил с чужда регистрация на път от Турция за България. Според представените документи превозваната стока е перилни препарати. При извършената щателна митническа проверка са открити 27 палета с опаковки по 10 кг- общо 23 040 кг прах за пране. Всички опаковки са с логата на две известни търговски марки, с надписи на турски език.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост перилните и почистващи препарати са задържани. За случаите са уведомени притежателите на търговските марки, който са потвърдили, че стоката е фалшива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK