Голям спа комплекс ще вдига шивашки бос край Огняново

Снимки: Личен архив

Кметът на община Гърмен, Минка Капитанова, подписа гласуваното от Общинския съвет становище, с което даде картбланш за изработването на комплексен проект за заявената инвестиционна инициатива на „Вега –Текс“ ЕООД, Гоце Делчев на текстилния бос Александър Синанов „Реконструкция,  преустройство и разширение на съществуваща сграда за хотел“.

Заповедта е под № 3013, с която се допуска изменение на ПУП –ПЗ за застрояване/ за нов УПИ в кв. 13 по плана на курорт „Огняновски минерални бани“, землище село Огняново, за курортни дейности. Допустимата височина на сградата на новия спа комплекс на Александър Синанов е 13,60 м и с показатели плътност до 30% и озеленяване до 50%.

Управителят и собственик на шивашкото дружество Синанов е познат в Гоцеделчевско като текстилен предприемач с шивашки цехове и осигуряващ работа и поминък на доста хора в региона.

Така, в близко бъдеще се очаква най-после на мястото на порутената, грозна и ограбена стара сграда, в която навремето почиваха стотици работещи хора в тогавашното ТКЗС, а и по- късно в АПК, той да превърне в модерен спа комплекс.

Бившата почивна станция на ТКЗС се намира в едно от живописните и спокойни кътчета в курортната зона, непосредствена близост до „Мирото“ на Горните минерални бани от землището на с. Огняново.  

След разтурването на АПК въпросната почивна станция с цялостното й оборудване бе приватизирана и продадена на покойния и известен благоевградчанин Райчо Димитров /Чората/. Години наред сградата се охраняваше от гавази на Чората до пълното й ограбване и съсипване и чак преди около 10 години бе продадена на нейния следващ собственик Синанов.

Запознати коментират, че въпросната сграда ще трябва да бъде срината до основи и построена наново тъй като е невъзможно да се направи на сега съществуващата изтърбушена постройка каквато и да е реконструкция и разширение.

Текстилният бос е закупил и съседната недовършена сграда, доскоро собственост на още двама бизнес съдружници, която ще бъде придадена към новото курортно бижу в региона.

Синанов е един от първите след промените през 1989 година частни собственици в шивашкия бизнес в Гоце Делчев и региона.  Той е и един от щедрите дарители, който се отзовава на почти всеки повик за помощ.

Последно Синанов бе основен спонсор на ремонта на джамията в гърменското Ореше, в което също има малък шивашки цех, в който осигурява работа на местните хора. Освен ремонта на джамията, таванът й вътре също бе напълно подменен и реставриран от друг дарител - Тефик Кичуков, коментират хората от Ореше с благодарност.

 

До новия спа комплекс преминава и р. Канина с лековитата огняновска минерална вода

КОМЕНТАРИ

Ореше13:27 - 10.08.2018
Александър Синанов също е от Ореше родом той е прекрасен човек и бизнесмен
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK