Голям процент от бойците на „Ислямска държава” се вербуват по интернет

Снимка: Infomreja.bg

Терористичната организация „Ислямска държава” вербува 80% от привържениците си чрез интернет, съобщава италианският в. „Месаджеро”, цитиран от ТАСС, като се позовава на министъра на вътрешните работи Марко Минити. „ИД стана първата терористична организация, превърнала интернет в свое основно оръжие. Световната мрежа играе най-важната роля в процеса на общуване за радикалния ислям и за разпространение на религиозния фанатизъм.

80 на сто от тази дейност се извършва през интернет, най-вече за набиране на бойци и привърженици. Тази стратегия позволява да се добие впечатление за мащабите на влиянието на организацията”, цитира „Месаджеро” министър Минити, който говори на форум по кибер сигурността в столичен университет. Минити, който преди това оглавяваше управлението за борба с тероризма, смята, че проблемът с използването на интернет за терористични цели „е много сложен и сериозен” и решаването му е изключително трудно, пише още БГНЕС.

Затова е наложително широко сътрудничество с най-големите международни интернет доставчици за осигуряване на контрол и наблюдение на мрежата при спазване на всички права и гаранции на потребителите на национално и международно равнище, посочи министърът. На форума беше съобщено, че общите вреди от атаките на хакери в световен мащаб са 445 млрд. долара годишно. Към 2020 това число може да достигне 3 трилиона. долара.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK