Голям курбан стягат за храмовия празник на Влашката църква в Гоцеделчевско

Снимка: Община Гоце Делчев

Кметският наместник на гоцеделчевските села Добротино и Попови ливади, Иван Караилиев, заедно със свои последователи и дарители, е в трескава подготовка за предстоящия храмов празник на известната в региона като Влашката църква в село Попови ливади, която носи имената на Светите апостоли Петър и Павел.

Храмовият празник ще бъде на големия християнски празник Петровден, който е на 30-и юни, в събота, като освен курбана ще има и увеселителна програма с участието на изпълнителя Марио Василев и групата му.

За курбана ще бъдат заклани четири животни, дарени от местни и известни бизнесмени, като със продукти от производствата си ще участват хлебопроизводители, сладкари и др. собственици на фирми от Гоце Делчев и Мосомище, научи ИНФОМРЕЖА.

Влашката църква „Свети свети Петър и Павел“ в село Попови ливади бе реставрирана наскоро по проект, но все още има нужда от средства за довършителни строителни работи за да може да влезе в каноните на действащ храм.

Това е и причината голяма част от християните от Гоцеделчевско да излязат с предложение, без да се нарушава волята на дарителите, необходимите средства за довършителните строителни дейности да бъдат събрани на храмовия празник като миряните, които ще пожелаят да си вземат повече от една порция от курбана, да заплащат по 2 лева за всяка допълнителна порция.

Предложението на загрижените християни от региона гласи още в деня на курбана да се поставят кутии, в които оторизирани от организаторите хора да приемат и поставят в тях парите от взетите допълнителни порции курбан.

Запознати коментираха, че това е вече въведена практика в много от енориите в областта и страната с цел да не се злоупотребява с храната за курбаните, волята на дарителите и с цел да се събират пари за ремонтите и поддръжката на храмовете.

„Аз например ще искам да отнеса от курбана за здраве на майка ми и на други болни хора. Искам да си платя допълните порции за тях за да съм хем спокоен, хем и с чувството, че помагам с това на църквата. Много млади хора стоят настрани и се срамуват да се наредят да си вземат курбан за здраве, ако се дават минимални суми, те също ще са по-спокойни, пък и така ще даваме своя дан за вярата и църквите, които всички имат нужда от средства за покриване на нуждите“, коментира идеята местен жител.

Ремонтните дейности на Влашката църква се осъществиха по спечелен българо-гръцки проект на Туристически фонд „Пирин“ и гръцката община Като Неврокопи.

В резултат на изпълнение на дейностите по съвместния проект бяха създадени четири основни туристически атракции от двете страни на границата: интерактивен тематичен музей в село Охиро в община Като Неврокопи, Гърция, изграден върху военно съоръжение, реконструкция на хижа „Славянка“, бивша гранична застава в близост до пограничното хаджидимовско село Парил, Културно-исторически посетителски център в курортната местност Попови ливади и възстановяването на Влашката църква на същата местност.

Общата стойност на проекта бе 1 616 000 евро. По-голямата част от бюджета бе предназначен за гръцкия партньор - Община Като Неврокопи, а именно1 170 000 евро.

За туристическо дружество „Момини двори“ според разпределението на средствата от проекта бяха осигурени 241 000 евро, за Неврокопска митрополия за ремонта на Влашката черква - 120 000 евро, и за Фондация „Туристически фонд – Пирин“ – 84 300 евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK