Гневни шофьори блокираха пътя за Драма

снимки: infomreja.bg

Международният път за Драма пред ГКПП „Илинден” бе блокиран днес от разгневени и недоволни водачи на МПС от целия неврокопски регион, които заявиха, че предприемат протестни действия, защото чашата на търпението и толерантността към съседските гранични и полицейски власти е вече преляла.

На митинга се оказаха десетки шофьори с отнети от гръцките полицаи и гранични власти документи за правоуправление, талони на колите им, регистрационни табели и наложени глоби до 300 евро. Глобите и отнемането на регистрационните табели и документите на българските водачи са за дребни  нередности като липса на вода за чистачки, изгоряла крушка и неработещ фар.

Хората протестираха срещу грубото отношение и безпардонното тарашене на  автомобилите, изкъртването с тесли и рязането с ножовки на регистрационните табели на автомобилите и налагането на солени глоби. Според тях това е  тенденциозно и унизително поведение.

Шофьорите блокираха за 15минути международния път и настояха държавата и външно министерство най-после да ги чуят и да предприемат адекватни действия по проблема, който е от 3-4 години. Организаторът на протеста Иван Сабахлъков бе заплашен от полицаите, че ще му наложат глоба за нарушаване на обществения ред. Въпреки това следващата събота протестите на  международния път ще продължат.

„Аз плащам на гърците глоби от 150 евро, те не ми връщат документите и аз не мога да си върша работата, заради това. Ще платя и глоба, затова че нарушавам обществения ред в България, щом като съм виновен, че си търся правата като европеец в европейска държава", заяви Иван Сабахлъков.
Той заяви че следващата събота ще направят по- добра организация и на блокадата ще се струпат много хора, зада потърсят  защита от държавата.

"Оказа се, че дори когато си платиш глобата в срок, съседите не ни връщат отнетите документи. А какво правим през тези 10 дни? Просто не работим. Всички сме със семейства, с деца и бизнес, искаме да работим, за да изкарваме прехраната си, но се оказва, че гърците ни саботират и си пълнят бюджета с нашите глоби", допълни той.

"Идват в Хаджидимово и в Гоце Делчев нощем да си допиват. Идват с напълно неизправни и мръсни  автомобили, с ремаркета без светлини и светлоотразители и никой не ги закача за нищо, а нас ни скъсаха от глоби", не скриха възмущението си протестиращите.

"На 13 април, само за половин час гръцките полицаи на ГКПП-Ексохи отнеха документите и срязаха болтовете на регистрационните табели на шест автомобила. Аз също съм потърпевш, работя в транспортна фирма и трябва 10 дни да не работя. Загубите не се ограничават само в глобата, а те са многократно повече и от тях страдат цели семейства. На тези самоволия трябва да се сложи край", заяви Георги Дангов от Хаджидимово.

Някой от протестиращите признаха, че нямат пари да си платят глобите, други пък чакат да десетдневен срок, за да си вземат документие и да пуснат колите си в движение.

На протеста имаше и водачи от транспортни и таксиметрови фирми, станали жертва на гръцкия произвол.
 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

буковски20:52 - 27.04.2013
наще униформени ку*ви вместо да се мазнят на наглите гръцки циганиори които идват тук за да ядат пият и еб*т за жълти стотинки да отговорят подобаващо за да се реши въпроса. иначе никои няма да ни обърне внимание
huk20:06 - 27.04.2013
Браво момчета, само така,само че нашите "милиционерчета" вместо да глобяват Сабахлъков да спрат да се навеждат на тия долни,мръсни и подли гърци-селяндури,а да направят същото каквото правят те с нас,ама неееееее ,нас българите кой не ни е хванал той не ни е е..л.Само така ще се оправят нещата ,не-"нарушаване на обществения ред" еййййй хора не останаха в тая милиционерска държава,та след 5-6 години кой ще глобявате,ако не направите нещо поне малко да се гордеем с това че сме българи.
от протеста !!!!14:56 - 27.04.2013
Браво Инфомрежа, точни както винаги.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK