Главният секретар на МВР подаде оставка

Снимка: БГНЕС

По-рано днес президентът Радев отказа искането на Стоянов да освободи Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка, обяви самият той в изявление, в което отправи остри критики към вътрешният министър Калин Стоянов. По-рано днес президентът Румен Радев официално отказа искането на Стоянов да освободи Тодоров, припомня "Дневник".

"Поставен съм в ситуация, в която не мога да изпълнявам съвестно задълженията си. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност. За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство, без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели - недостоен. Няма да ги опровергавам едно по едно, защото бяха използвани като повод, не като причина.

Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в пряка връзка със записа, който изтече от една партийна централа, в който се казва, че тяхно МВР ще прави изборите", посочи Тодоров, като така повтори част от аргументите, с които президентът отказа освобождаването му.

Тодоров подчерта, че не желае да става част от "опита за политическа употреба на МВР".

"Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с нарушенията на изборното законодателство, показва всичко това. Откакто станах главен секретар, демонстрирам пълната си решимост за борба с това порочно явление купуването на гласове. Резултатите от поредните избори са видни, те са във възходяща форма. Явно преча с тези резултати. При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск", каза Тодоров.

Президентът отказа да освободи главния секретар, защото според него мотивите за това са "изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция". Според него посочените от министъра като аргументи липса на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи.

Тодоров посочи, че е работил 34 години в системата на МВР. Той и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки на 22 ноември 2022 г., а поводът бе поредният инцидент, при който полицай бе тежко ранен, а впоследствие почина, при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът Румен Радев обаче не ги прие.Тодоров беше назначен от президента на 5 август 2021 г. по предложение на кабинета с премиер Стефан Янев, в който вътрешен министър бе Бойко Рашков.

Отстраняването на Тодоров беше поискано от премиера Николай Денков след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров. На 23 август вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения. Добави, че се надява Радев да приеме аргументите. На брифинг в Министерски съвет Стоянов добави, че в периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. в резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар се наблюдава значително увеличение на престъпления против личността - както умишлени, така и непредумишлени убийства с особена жестокост, осъществени при битови скандали или при домашно насилие над жени. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK